tisdag 31 augusti 2010

IDAG RED & PROMENERADE VI PÅ ÅSARNA

Idag har det varit ett underbart väder, Marianne föreslog åsarna som var ett toppenförslag tyckte jag. Packade ryggsäck gjorde M och så iväg med Tindra & Loka. De båda skötte sig jättefint, jag promenerandes med min tvååring & Marianne ridandes.

Halvägs går  M:s BH-band upp så det var bara upp med tröjan och sätta fast de onämbara. Lite längre fram tog vi en fikapaus men glömde kameran så det var bara att rida tillbaka. Blev en galopp på Loka och lite klättring. Får väl börja ta med kameran igen så det inte bara är Marianne som har bilder, de kan ses på http://solhagen.wordpress.com/ på åsarna. Här kommer en bild jag tog en höst utan hästarna, en riktig trollskog.


Ja en riktigt skön dag, kom hem & cyklade 5 km med vovarna våra. Slocknade 18.00 men då ringer förkylda Anna & väcker mig, gjorde inget för grannarna och Persy kom med korv, stark korv och pepparot till de.

Sedan slängde Henry & jag oss framför filmen CarlitosWay med Al Pacino & Sean Penn sevärd tycker jag.
Så tjingling så ses vi i lingonskogen.

lördag 28 augusti 2010

JAG VILL VARNA KÄNSLIGA TITTARE

http://www.youtube.com/watch?v=lkxOp_xfVEg&feature=player_embedded

KAN JU AVSLUTA MED LITE BOMULL FÖR ÖGONEN
titta och njut
http://www.youtube.com/watch?v=tOOHWAJ3iMI&feature=player_embedded

Ja det är tråkigt att se men den stora merparten behandlar förhoppningsvis inte sina hästar på det sättet.
Utan vi har lugna och trygga hästar, åtminstone arbetar jag på det (fast långsamt Marianne)
Har ni sett den lilla hästen nedan så söt så men vad har den stora hästen för anordning? Är det för att den inte ska kunna ta ner huvudet längre än vad den gör?

JAG VILL VARNA KÄNSLIGA TITTARE

http://www.youtube.com/watch?v=lkxOp_xfVEg&feature=player_embedded

NU GÅR VI MOT MÖRKARE TIDER

Ja nu blir det mörkt fort på kvällen, vid 21.00 är det mörkt här i Skåne, men inte gör det mig något blir äppelplockning och diverse i trädgården. Och inte visst jag att mörka hästar drabbas värst av blodsugande bromsar. Nåväl det är väl snart en svunnen tid för dem med snart.

Inte än men snart är det ju dax att köpa hösilage och då är det bra att läsa på, även om jag själv inte vaccinerar mina hästar mot det. BUTOLISM men just hur ensilagen fungerar.

Och att avmaska mot styngflugan som har invaderat hästarna i år kan göras när första frostnatten kommer.
läs mer på http://www.stuterikry.se/Fakta/mask.htm 

Mimmis

torsdag 26 augusti 2010

KNYT EN EGEN REPGRIMMA

Idag fick jag ett litet mail ifrån kära Anna Tindras uppfödare. Hon hade varit på kurs och blivit glatt överraskas av repgrimman som de använde för dagens träning. Jag själv har ett par stycken men inte heller andvänt dem så ofta, skulle vara trevligt att göra en själv men inser att det är nog inte det lättaste.
http://www.sadelmakeriet.com/repgrimma.htm
http://www.goddijn.com/halter/

Bilderna visar hur man sätter fast grimmskaftet i repgrimman.

Bilder från SW SadelmakeriFrån repgrimma till grimmskaft, på Tindra har jag använt grimma och grimskaft under tränset och grimmskaftet knutet runt halsen vid våra promenader eller träning, just för att slippa dra henne i munnen.

Eller som på bilden just för att man kan ta av hästen tränset och ha den säkert uppbunden vid vila/paus eller vid e x långtursridning. Väldigt fiffigt eller hur?

Ja från det ena till det andra hittade jag en intressant sida om hur man sadlar med bogfrihet

Så passar du in sadeln.

Mycket att ta till sig som allt med häst natti natti.

tisdag 24 augusti 2010

MOR LILLA MOR VEM ÄR VÄL SOM DU

Idag regnar det och blåser, solen kommer om vartannat så det blir att vara hemma idag. Skall se om jag hittar bilder på mamma från "sommarens vackraste flicka" i Sandö en skönhetstävling som mamma vann, måste vara kring 60-talet. Kolla in skorna.


Ha ha hittade den allra första bilden Henry tog av mig 2003 tror jag det var.
Tiden går alldeles för fort.

Hittar inte fler gamla bilder just nu men jag kikade in på inspirera mera och där hittade jag dessa underbara lampsladdar http://www.lampsladdar.se/

Får se vad dagen har i sitt sköte.


söndag 22 augusti 2010

NYA ADRESSEN WWW.NORDISKTKALLBLOD.SE


En väldigt trevlig sida där man hittar mycket smått och gått bland annat om Lanthästen som blev brukshäst och kallblodastravare då jag råkar vara lycklig ägare till båda "typerna".

Där finns forum bloggar och hemsidor med likasinnade KUL. Så hoppa genast in på
http://www.nordiskridhast.se/

http://www.nordisktkallblod.se/Default.aspx

men saknar vissa namn som Docka,Trixi, Loka & Jerka...

Lite träning hann vi med i fredags.

tisdag 17 augusti 2010

JA VAD SKA MAN SÄGA...OM LAGEN

http://www.tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=480323 man blir stum.

Ett annat inlägg från Birgittas hästsida om hästarna på ridskolan i Malmö antingen har jornalisten Gjort fjasko av MCR eller så måste det vara fel på ridskolechefen med de åsikter som hon ger, och de skall ge de unga ryttarna en gedigen syn på synsättet att ha häst?

Min komentar på bloggen:


Jamen vad bra låt hon äta mycket godis så att hästarna kommer ut, det blir ju en paradox.
Jobbigt att gå men inte synd om hästarna??
Till och med trafiken blir ett problem, ja om man inte tränar sin häst inför olika "faror" BLIR DET HELT KLART ETT PROBLEM.

"Citat"
Företeelserna är naturliga inslag i en stadsmiljö, men en säkerhetsrisk för hästarna, ridskolepersonalen och människorna runt omkring.
Men är inte de den grundläggande utbildningen att träna i olika miljöer?
Konstigt att det fanns hästar för innan bilen i städerna.
Och var någonstans sliter en häst på sina bakhovar av 20 minuters promenad och möjligt 10 meter till ridhuset där det är mjukt underlag om inte hästen behöver bakskor av annan anledning.
Jag kan bara säga stackars hästar som inte får vara hästar mer än drygt två timmar i en icke naturlig miljö jag blir sååå ledsen.


Idag har vi satt staket hos Marianne där mina hästar är, gått i ösregn så det blev klädbyta halvvägs. Sedan var det ut i skogen till 19.30, så nu ger jag upp dagen med att säga god natt.

Ja visst ja Anna Tindras uppfödare har ett "nytt" föl för i år Trixi heter hon här en vansinnigt galen musik till ett fint par. http://www.nordisdocka.se/27032107

måndag 16 augusti 2010

BLIXTEN

Sitter och tittar på himlen denna mörka augustinatt och blixrarna lyser upp vår lilla by, idag har inte varit en bra dag då min lilla mage har varit ur led, men har försökt göra lite i taget, främför allt ta de lungt.

Ibland får men ge upp det man planerat framåt och bara låte saker och ting vara. Hoppas jag kan vakna pigg och kry imorgon saknar mina hästar och skall ringa min vänn Marianne och fråga vad hon har på G.

Innan dess skall jag följa mannen till skogen då han inte vill vara ensam när han fäller träd om det förmodan skulle hända något.
Natti natti från en Mimmis

lördag 14 augusti 2010

BLEV EN "BLÖT" FÖDELSEDAG

Igår fredag den 13 var som sagt min födelsedag en otursdag sägs det som inträffar en till tre gånger varje år. Var kommer det ifrån? Men jag lider inte av paraskevidekatriafobi av grekiskans paraskeví (Παρασκευή) ’fredag’, dekatreís (δεκατρείς) ’tretton’ och fobi (φοβία) ’rädsla’som betyder rädsla för att råka ut för olyckor just denna dag, tvärtom det blev en blöt dag i alla tecken & bokstavligt talat. Vi åkte vi till Sövdeskön och badade, så härligt det var, har inte sommarbadat på på flera år.
För att återgå till en oturlig dag och vad de kommer ifrån: http://ekuriren.se/nyheter/1.777178-en-oturlig-dag-

Nåväl det blev jättegod Thaimat med mycket vin och öl, kunde ju nästan drunknat i de. Tack för en "super" trevlig dag som ni gjorde för mig. Och det verkar som om de onda demonerna hade andra att ta hand om, några kom kanske.

Ja nu verkar det som en fullrullemånad vi ska på dop, utställning, kräftskiva och därimellan skall jag hinna med att ta hem ex antal träd från skogen sist men inte minst Min älskade häst Tindra.
Skall jag hinna vara social också?

Kram kram Mimmis

fredag 13 augusti 2010

FYLLER ÅR = ÄR DET DÄRFÖR...


...det heter fyller år, man fyller på åren som jag skrev på Facebook. Men en sak är säker,  att jag fyller 47-år och på just denna dagen får jag vara/ kallas  födelsedagsbarnet, visst måste det vara någon smart typ som tänkt till, eller hur?

Sedan finns det en del tråkmånsar, anhängare av vissa religioner och religiösa samfund som inte firar födelsedagar, däribland Jehovas Vittnen och Wahabiter.

Att fira sin födelsedag har en lång historia:
Deras ursprung ligger inom magins område. Sederna att gratulera, ge presenter och fira födelsedagen - med levande ljus och allt - avsåg i forna tider att skydda födelsedagsbarnet mot demonerna och garantera dess trygghet under det kommande året. Fram till 300-talet förkastade kristendomen födelsedagsfirandet som en hednisk sedvänja.

Då är det ju en jäkla tur att jag har 47 ljus i tårtan så att demonerna bränner sig ordentligt om de får för sig att komma, men jag kan nog vara lugn det kommer säkert i morgon bitti.


För en gång skull talar statistiken sanning:
Att fira födelsedagar är sunt.
Statistiken visar att de som firar
flest födelsedagar också är de
som lever längst

Tjingeling

onsdag 11 augusti 2010

NU HAR VÄRLDENS VIKTIGASTE "GREJ" KOMMIT

Det måste finna fler än mig som oroar sig för vad andra ska "höra" när man är på toaletten, själv spolar jag vatten i handfatet för att slippa oroa mig.

Men nu är den äntligen här, den lilla  plastdosan som när man trycker på knappen så låter det som om vatten spolar, desutom ett mer miljövänligt alternativ än att slösa på riktigt vatten i från kranarna.

Företaget heter Strapya World återkommer senare med bilder från dagens trädfällning

måndag 9 augusti 2010

HÄSTSTAM PÅ NÄTET

2 kommentarer från det förra inlägget ang. husmorstips.


Irene sa...
Brukar tvätta Discos benskydd i grönsåpa.

Anna sa...
Grönsåpa mot mugg på hästen är bra
Citonsaft på fläckiga diskbänkar
Tomatblast vid entré-dörren håller flugor borta
Persilja håller blomflugor borta
Tomatblast/citronmeliss/vitlök mixat i vatten Låt dra o spraya på hästarna=flugfritt
Harsyre blad är bra mot svullnader, sår och lindrar det mesta mm.
Tack för det tjejer.

Hittade en sida jag inte visste fanns så bra
http://www.haststam.com/index.htm
Bara att skriva in namnet på din häst´s far eller mor.

Här kommer Tindras far:

Rapid (W) 1879 (32)

(22-90-5011)
Född 1990 hos Alvar Wåhlin, Edsbro
Hingst, svart (E- aa), stj, snp, 155 cm
88888 = 40 p. Premierad: AB (1994).
Utlåtande: God rastyp, bred bål, marktrång benställning fram, lediga rörelser.
Ras: Nordsvensk Brukshäst
Klicka på stamtavlan:

SÅPA SOM HÄSTSHAMPO - HAR NI NÅGRA HUSMORSTIPS ?

Har städat köket och lagt till loppis det som jag inte använder. Grummeflaskan fram och de luktar ljuvligt och blir rent. Största problemet nu är sophanteringen som nu är nytt sex fack i varje soptunna så hur göra inne? Har fyra papperskorgar på bänken till höger i bild längst bak ser för jäkligt ut. Någon som har ideér?


Grumme såpa är väl ett underbart universalmedel som fungerar till det mesta dels att
  • tvätta hästen med Natursåpa (man kan vara försiktig då Grumme är alkaliskt, fettlösande=uttorkande)
  • få bort spinn på växterna: Såpa-vatten-T-sprit i en blomsterspruta.
  • rengöra rostfria ytor från smuts och fingeravtryck.
  • Svensktillverkat
Har du några bra husmoderstips så skriv en rad.

söndag 8 augusti 2010

"BACKA" I TRÄNINGEN MED TINDRA

Tindras sommarlov fortskrider, igår åkte vi till Marianne där hästarna bor nu i sommar tillsammans med sina två stödmammor Solomita & Memelis som är mina pållar samt nya vännerna Loka. Fialotta. Jerka.

Min Tindra inte skulle väl hon... nej inte hon. Tydligen så välter Tindra ut vattenbaljan när hon dagligen tar sitt fotbad. Ja skratta ni men för stackars Marianne och de andra hästarna är det inte så roligt.


Tindra har fått vara ifrån all form av träning sedan premieringen som var den 17 juli. Så nu ser vi fram emot nya tag, tag som skall vara varliga då jag i min enfald inte insåg att stoppa i tid eller backa i träningen, antagligen min iver som förblindade mina annars så förnuftiga tankar. Döv har jag oxå varit.

Hon reagerar på vagnen och inte velat backa in mellan skacklarna på ett harmoniskt sätt, så nu backar vi även i hennes träning.

Det blickas framåt och här vilar inga ledsamheter så igår backade "Mannen" in Tindra i vagnen med stapplande steg i trygga händer. Det blev tre backningar varav sista backningen blev bra och fokuserad.

Så var de bra för den gången vilket kanske tog 5 minuter.
 Att träna på med detta tills hon är helt bekväm med sin position i/för vagn. 

-Matte "Mannen" och Marianne står och pratar om ett grimskaft det är ju mig de ska snacka med.

Lika glad är jag fortfarande när jag tänker på hur denna dagen kändes den 17 juli så därför påminner jag mig om den.  Till och med  hittat länken från premieringen i Önnestad där Tindra fick 40 p och blev 2:a Best in Show.
Stolt över min Tindras Resultat från Önnestad: http://www.fnhskane.se/premieringsresultat10.htm

Sist men inte minst sätt lite guldkant på tillvaron eller maten.

Ha en riktigt skön söndag på er alla.

tisdag 3 augusti 2010

NY LAG FÖR HÄSTAR

Kontentan av mina tankar i texten är väl att vi människor gör en hel del saker av dårskap och brist på ifrågasättande av sin egen moral.

http://www.dt.se/nyheter/hedemora/article707426.ece

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/340978-ny-lag-ger-hasten-mer-frihet

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.418313-nya-regler-kritiseras-av-ridskolor?m=print

Det borde vara lag på att de ska vara ute 16 timmar i stället för de nya reglerna ställs det krav på ägarna att inte låta sina hästar stå fastknutna i en spilta mer än 16 timmar om dagen.
Ja då kom den lagen som jag själv varit utsatt för fast på andra hållet, att de var ute för mycket detta på 90-talet, ris från polishästarna/polisen på Jägersro då jag hade utestall inärheten av Jägers.

Många gånger  fick jag påpekande om att hästarna gick ute för mycket??? Och att det var synd om dem.
De hade fri tillgång till bra hö och vattan & även vidskydd.

Hästarna på Mcr: ridskola såg bara himelen när de gick från stallet till ridhuset vintertid. Tur att min magkänsla var rätt, men det var jobbigt att alla försökte pådyvla mig att det var synd om mina hästar som fortfarande lever ett gott uteliv idag 25 år och 21 år och möjligt haft förkylningar. I år fick Memeliz en rejäl förkylning så hon fick penicillin mest beroende på att den inte ville gå över så en dag hos vetrinären. Jag kommer att fortsätta låta dem leva ute med snöyra, storm och solsken som jag tror hållt  de gammla dammerna friska. Jag begriper att inte alla hästar kan ha det så av olika omständigheter/orsaker tävling etc.

Exempelvis tävligshästarna på Jägersro, för mig svårt att förstå hur alla 20 hästar gånger ex antal stall skall tas ut och in på en dag när de har så långt till sina hagar och då menar jag långt.


Mina reder sig i olika väder gott bara de har fri tillgång till foder/mineraler och vatten, köpte förra året en vattenkopp med elvärme det bästa jag gjort (nästan).

Spiltan som de också var tal om med all rätt, känner jag hade varit ett bra alternativ för mig ett sätt att träna unghästen inför att bli körhäst, just i spilta komma bakifrån, stå uppbunden och till matstunden.

Det borde inte vara ens en disskusion om att de ska få röra sig fritt x antal timmar per dag så mycket "vi kan" om hästar så borde det ju vara en själklarhet.

Kan ju erkänna att på 80-talet när vi fick en kull rottisvalpar så var ju kuperingen inget man protesterade mot det bara gjordes, utan att ifrågasätta det, tur att någon gjorde de.

Kontentan är väl att vi människor gör saker av dårskap och brist på ifrågasättande av sin egen moral

söndag 1 augusti 2010

SKOGSHUGGNING

Ja sa alltid när jag var liten att jag vill träffa en skogshuggare och så kommer den goda fen och vispar runt med sitt trollspö och vipps så var han där i skogen, till saken hör ju, att det var ingen som berättade att veden skall transporteras hem in i släpet och ut ur släpet förbaskade vedbitar.

Men de värmer ju så gott att till vintern sitta framför brasan, jag får ta det goda med det onda och gå i säng en tidig lördagskväll.

Ledbruten i hela kroppen och ryggen efter två dagar i skogen och bara ett träd pust. Hur skall det gå, där är några bokar kvar att fälla för att klara den stränga vinter som må hända kan komma som den gångna.


Nöden hade ingen lag så vi tog till grannens roliga ungar Jenny och Emma och fick lite hjälp.
Dock var den stora bokstammen en rolig plats att rocka loss på.
Maken lärde dem dessutom ett nytt ord för toalett idag pistolen = piss-stolen ja vad han kan vränga ord.Så väl hemma var det bara att börja stapla och stapla och stapla och än är det långt till slutet på tunnelen.


Från det ena till det andra så har jag inte sett mina hästar på 14 dagar.  De kan fått ha lite sommarlov från oss människor för att sedan börja på ny kula, tror jag är nyttigt framförallt för lilla Tindra.

Nåväl har ni sett gubben som kör sopor i Malmö skulle vara trevligt att få använda sin häst på det viset.
Här kommer ett litet inslag
och varför då inte passa på att jobba på vintern

Får väl se om jag kan börja morgonen i still med detta för att huvudtaget komma ur sängen


Natti natti