torsdag 2 september 2010

DE SJU LEKARNA AV PARELLI

Idag kom hovslagaren och verkade mina två "gammeltjejer" . Tack snälla Marianne för din fina hjälp idag med hästarna. Var det vänskapsleken med sedel längst ut på spöt? Ha ha.

Sedan tränade vi Tindra & Jerka i vänskapsleken,  med en plastpåse längst fram på spöt som jag smekte över hela henne gick bra. Idag gick det bra att backa  in i L:et  och att gå och stå på preseningen var lungt.
Tur jag har Marianne som har koll på läget, hon bad mig läsa på så här kommer de 7 lekarna.

Pat Parellis sju lekar

FILMSNUTT

Ett sto som fått ett föl använder alltid de sju lekarna på sitt föl.

1.Vänskaps-leken (The friendly game) stoet slicker sitt föl over hela kroppen. Och det skapar trygghet, det gör även vi när vi leker vänskaps-leken. Den är grunden till allt för ett bra partnerskap mellan hästen och dig.

Lär hästen att du inte är farlig. Du ska kunna röra den överallt, på hela kroppen med vad som helst - din hand, sticken, repet, grimman, en plastpåse. Du ska smeka, inte klappa som vi brukar göra med hästar! Stryk vänligt och rytmiskt - det är viktigt! - med handen, repet, plastpåsen etc tills hästen accepterar detta överallt, även under svansen, på insidan av låren, och på de intima kroppsdelarna. Vänskapsleken används också som en avslutning i alla lekar.

Tänk på att ha ett avslappnat kroppsspråk.

2. Igelkotts-leken (Porcupine game) Det stoet gör efter att ha slickat fölet över hela kroppen är att hon börjar flytta runt det. Hon buffar med mulen och flyttar runt fölet dit hon vill att det ska gå, så att fölet ska lära sig att flytta sig för tryck. Och det kan ju vi också göra.

Be hästen att vika undan för tryck i alla sex riktningarna (upp, ner, fram, back, vänster och höger). Börja med att bara nudda med fingertopparna, öka pressen gradvis var fjärde sekund tills du får en reaktion. Du ska inte hacka, utan använda ett konstant, jämt tryck. Sluta omedelbart så fort hästen flyttar sig. Övergå till vänskapsleken genom att stryka med din "förlängda arm" dvs Pat Parellis morotspö eller liknande.

3. Flytta-leken (Driving game)
En utveckling av igelkottsleken. Be hästen att flytta sig utan att du rör vid den. Bara genom att röra händerna rytmiskt, svinga repet eller peka med morotspöet ska hästen vika undan i den riktning du vill - på framdelen eller bakdelen, höger eller vänster, samt rakt bakåt. Tänk på att använda din energi genom kroppsspråket.

4. Jojo-leken (Yoyo game)
Be din häst att backa ifrån dig och sedan framåt tillbaka till dig på en rak linje - lika fort och villigt bakåt som framåt. Jojo-leken lär sig hästen lätt när de första lekarna är inlärda.

5.Cirkel-leken (circling game)

Lär din häst att inte byta gångart eller tempo förrän du ber om det. Du svingar repet framför hästen för att tala om när han/hon ska byta varv, annars gör du ingenting, så länge han gör det du vill. Medan han rör sig i en cirkel runt dig står du helt still med fötterna på en punkt och låter repet byta hand bakom ryggen. Vill han/hon skata av korrigerar du kvickt genom att svinga repet, sedan återgår du till att stå helt still. När ni är riktigt bra på det här, kan ni göra det fastän hästen springer fritt, utan att du håller i honom. Byt varv ofta.

Det är väldigt bra att lägga in lite hinder i träningen. Tex något hinder, koner, tunnor mm.

Detta för att få variation på träningen

6.Sidvärts-leken (sideways game)

Be din häst att röra sig i sidled. Ju bättre han kan röra sig sidleds, och bakåt, dess bättre kan han göra allting annat! Här tar du hjälp av ett staket i början, och driver hästen sidvärts bakåt (eller framåt - det beror på hur du vill att hästen skall tänka under rörelsen - framåt eller bakåt) genom att svinga rytmiskt med repet växelvis mot bogen och höftpartiet. Obs att det här förutsätter att du först lekt alla föregående lekar med hästen så att den inte är rädd för repet, utan förstår vad du vill!

7.trängsel-leken (squeeze game)

Hästar är klaustrofobiska/cellskräck djur, detta vill vi lära hästen att övervinna.

Be hästen att tränga sig förbi dig och ett hinder eller mellan två hinder. Eller under saker - använd fantasin! Kan du få din häst att tränga igenom en häck eller under ett klädstreck fullt med lakan! Bra!, du har lärt honom /henne att bli lite modigare, och att lita på dig. Lastning kommer att framstå som en barnlek i fortsättningen.

2 kommentarer:

  1. Tack för toppenbeskrivningar. Ska ta några i taget och öva på Ruslans.
    kram Anna

    SvaraRadera
  2. Anna, tänk på att ta en övning i taget och befästa den innan du blandar in fler övningar. En medhjälpare är a och o. Lycka till!

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...