torsdag 13 januari 2011

FUNDERAR MYCKET PÅ HÄSTENS SPRÅK

Studerar min häst Tindra väldigt mycket eller så gott det går nu när mörkrets innbrott faller tidigt. Hon är förvisso tre år nu men räknar henne fortfarande som unghäst och hon är djärv och nyfiken det är hon som med det där speciella lätet när hästar är rädda ändå kommer fram och undersöker främmande saker. Hon skulle alldrig gömma sig bakom någon annan och jag ser det som en bra karaktär.

Samtidigt finns det gånger då hon söker stöd hos de äldre hästarna och ser om de är lugna inför det nya då blir hon också lugn och hur skall jag hitta den nyckelen att bli den pålitliga ledaren som aldrig sviker?

Jag ser ofta att stoet som är lägst i rang 22 år blir väldigt orolig när jag tar ut Tindra 3 år. Men jag ser också att Tindra kan stå med sitt huvud varsom på de båda gammlingarna de ger henne tillträde till sina personliga sfär till och med äta ur samma hink.

Nåväl Tindra håller som mest på att lära sig sociala talanger *ler* och testar gränsdragningar hela tiden, till och med med traktorn. Det är ju inte så att hon inte vet var gränserna går men jag ser att hon testar dem hela tiden på de gammla hästarna. Ofta tror jag att man ger unghästen problem eller vilken hästar som helst genom att inte ge dem den tid de behöver att kolla upp saker och ting som vi omger dem med.

Oftast kan man ju bara gå till sig själv även om hästarna kanske inte tänker riktigt som vi så behövs TID...
att förstå att ta in att inse och sedan smälta det ett tag.


TÄNK OM JAG KUNDE FÖRSTÅ LIKA LÄTT SOM DE LÄSER MIG...

1 kommentar:

Skriv gärna en rad...