fredag 28 januari 2011

KÖRNING MED TIMMERKÄLLKEN

Ja då var det helg och hade lovat grannen att ta in deras fyra hästar varav en hingst, han skulle vara "lite" besvärlig och bråkig med att stegra sig så jag var lite närvös men det gick hur bra som helst. Sedan var det Tindras tur att köras innan mörkrets inbrott. Och det gick som smort sa Jesus när han halkade ner för oljeberget. *ler*

Backade gjorde hon bra idag in i skaklarna, stod fint och lungt när jag satte fast skaklarna sedan bar det iväg i trav men hon lungnade sig ganska omgående och det blev inte mer än 10 minuters körning, för det är just annspänningen vi tränar. Tur jag har Henry som kan hjälpa mig.

Anspänning:(källa: kuskringen.nu)

Lokorna
tillpassas så, att de väl följer konturerna av lokstäder och bogar. Är lokorna rätt tillpassade kan flata handen endast med svårighet framifrån pressas längs lokstaden mellan denna och lokan.
I höjdled tillpassas lokan så, att fästpunkten för draglädret kommer på ett avstånd från bogspetsen motsvarande 1/3 av bogens längd, och så, att nedre lokremmen inte skaver
mot strupen. Vid justering i höjdled flyttas övre lokremmen till lämplig sölja.

Däcklarna
läggs bakom bogbladens övre och bakre delar sp, att hästen inte störs i sina
rörelser, samt så, att däckelbågen inte trycker mot manken. Gör den det, beror detta på
att den rätas ut genom stor framvikt i fordonet ( t e släpning). Den kan då lätt riktas om.
Går hästarna ned i hull och förlorar ryggmuskelaturen måste man köra med filt under däckeln. Härvid viks filten 6-, 8- eller 12-dubbel. 

Däckelgjorden spänns ungefär så hårt, som man spänner sin egen livrem. För att inte dragringsputan skall nätas sönder av däckelgjordens spännen, fästs spännet på höger sida ovanför putan och kommer då i regel på vänster sida nedanför densamma. 

Bukgjorden
spänns löst så, at en tvärhand kan resas mellan buken och gjorden. Draglädret avpassas så, att däckelremmen vid dragning får lodrät ställning.

Baklädret
spänns så, att det inte stramar när draglinorna är sträckta (baklädret skall när hästen drar ligga an mot bakre lårets baksida utan att strama), och så, att det kommer att
ligga vågrätt med sin undre kant i höjd med bakknäet. Är baklädret rätt tillpassat, skall hästen helt kunna förhålla med detta. Baklädrets vågräta läge justeras med hjälp av ryggremmarna och bärrem för baklädret. Löparen, som förbinder ryggrem och bärrem, flytas så, att den kommer att befinna sig mitt ovanför ryggremmens och bärremmens fästpunkt i baklädret. Därvid bildas en likbent triangel.

Sist men inte minst lite blingbling till körhäst:

2 kommentarer:

  1. Det är bara jag som kikar in en sanbbis för att önska en trevlig helg, kul att det gick bra med Tindra:) Hon är en riktig skönhet
    Kramisar
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Hej.Jag bara tittade igenom några bloggar och hittade din. Du skriver mycket intressant här. Mycket man har tid att glömma, för min del... Jag är väldigt glömsk : )

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...