måndag 20 juni 2011

EN UNDERBAR KÖRTUR PÅ 1,5 TIMMA

I fredags tror jag att det var tog jag ensam en runda på travbanan runt 20.30 ca 45 minuters träning efter att himlen hade stillat sig från regnet.

I lördags tog Ullis, Linea och jag en tur, hade Linea som passagerare i vagnen, trevligt och mycket nyttigt. Hoppas hon vill följa med snart igen.
Vid körningen kostaterade Linea att den ena skakeln var av, som tur är sitter där ett järn i mellan brytpunkten. Det vara bara att snällt promenera hem.
Den blev svetsad igår så det blev ingen träning av men kanske skönt för Tindra att få vila en dag.

Idag däremot tog Ullis som är ridandes och jag körandes en långtur på ca 1,5 timma, det blev en helomvändning i vagnen för Tindra som gick först där det brukar slakta grisar. Men efter lite övertalning gick hon fram och glad är jag. Vi passerade även två grisstall på vägen och det gick hyfsat. Det är så skönt att vara på G ute på vägarna och träna allehanda "faror". Tack för sällskapet och en jättemysig tur. Nu önskar jag bara att Tindra skall gå ner några Kg inför premieringen. Annars får det bli NG metoden.
Hon ligger lite i höger töm men den sista halvtimmen var hon rakriktad.

Tänkte på vilket bett som kan passa Tindar och hittade detta:

Till körning är det bäst med ett bett med en stång och med en kindkedja.
Då frågar jag mig varför är det så att det behövs en stång är det någon som kan svara på det?

Kedjan ska ta i när skänkeln och mungipan bildar en 45 gradig vinkel mot varandra.
Titta din häst i munnen och se efter hur hans mun är konstruerad.

Har din häst en tjock tunga? Då är kanske ett bett med hög tungfrihet att föredra.
Har hästen ett smalt bett med höga laner? Då kanske ett bett med framåtböjd stång passar.
För att mäta hur brett bett din häst behöver är det lättast att göra såhär:
Ta en bit av en vanlig vattenslag och lägg in den i munnen på din häst. Märk ut på var sida om mungipan med en vattenfast tuchpenna. Mät med en linjal eller måttband och du får ett korrekt mått på bettet.Detta bett möjligt intressant: Nedan

LIVERPOOLSTÅNG MED GÅNGJÄRN

En helt ny sort Liverpool stång med en smart gångjärns lösning för fastsättandet i sidostyckena. På det här viset kan kusken göra små subtila korrigeringar som endast påverkar den ena sidan av hästens mun. Detta ger automatiskt ett mjukare körsätt.
Ett något uppåt böjt munstycke och 3 håls skänklar som rörs oberoende av varandra. Storlek12,5 cm till 14,5 cm
LIVERPOOLSTÅNG MED GÅNGJÄRN
Finns även lösa kindkedjekrokar 
KINDKEDJEKROKAR
KINDKEDJEKROKAR
Får diskutera detta med expertisen...
http://www.selar.se/sv/

Ska inte glöma att fråga M om boxplats på premieringen.
Natti natti var ni än är.

1 kommentar:

 1. JKag tycker mest det påminner om medeltida tortyrredskap dessa "bett", stänger med gångjärn eller vad de än må kallas.

  För att skapa en förståelse av min tanke och känsla, så kan jag erbjuda vem som helst att fästa detta redskap på armen (eller för all del i munnen och runt underkäken om någon så önskar) och sedan med långa tömmar som redan i sig är tunga och påverkar vridmomentet som kan uppstå, för att sedan dra tills det knakar till.

  Obegripligt att det bland människor som tycker sig "förstå" och påstår sig "kunniga" kan se de här sakerna som "ett bra tillbehör".

  Det går säkert med relativt enkel matematik räkna ut det vridmoment som uppstår i de olika lägen som finns att tillgå och en kedja spänd under käken.

  Vem blir först att anmäla sig som frivillig till mitt "experiment" utan att ha läkarvård tillgänglig?

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...