tisdag 29 maj 2012

FÄRGANLAG PÅ HÄSTAR

Hade en intressant diskussion härförleden med Ingela Törnqvist.

-Hej Marie-Louise, det här med färger är jättesvårt, ja man får titta långt tillbaka ibland. Det är ju slumpen som avgör vilka färganlag som träffas i befruktningen tex. skulle ditt sto ha fuxanlag bakom sig o med sig (vet inte stammen på henne)
så har Bonzos pappa Bronsson fuxnalag med sig,  i Bonzos stam finns även hingsten Central som lämnade fuxar. Skulle dessa anlag mötas , så skulle du kunna få en fux. Finns även svart bakom Bronsson. Så det skulle det kunna bli, kan bli brun.

Det är oftast ett lotteri. Jag har själv ett brunt sto- betäckt med Lindar (brun) 3 svart föl på raken.
Betäcktes med Stjärnar (svart) brunt föl, ja och ibland får man gå ännu längre tillbaka.

-Vad intressant, Tindra har Rapid (W) 1879 som far och mor Docka 23342 som har Mycklar 1788 och Dolly 23347.

-Ja detta var verkligen intressant:))) Dollys mamma Donna har jag tillverkat en gång i tiden hade Lindar då. Har även ägt Mycklar för längesen. Mitt gamla sto (26) år e. Mycklar, jag har oxå ett sto efter henne Engla e. Rapid. Dollys morfar Lindar gav ofta svart med bruna ston, hon hade mycket svart bakom sig. Tindra är alltså tillverkad här i trakterna, när han stod hos Sylvia o Göran i Roasjö.

-Mycklar misstänker jag att han var homozygot brun, han gav bara bruna avkommor ( i olika nyanser) vilken färg stoet än hade.

-Anna Kind i Linköping har Docka http://www.nordisdocka.se/. Vad trevligt så liten världen är ibland. *ler* En bra häst har ingen färg som man säger, men hoppas på en liten svarting, vad roligt.

-Ja det är den. Donna fanns här utaför Borås på den tiden. Lycka till med "föltillverkningen" önske el. favoritfärg får o kan man alltid ha:)

-Hej Marie-Louise, jag har tittat lite mer på Tindras stam, m.f f.f. är Lurifax som är fux och f.m f. är Öjne som lämnade en del fuxar. så det kan bli brun, svart och kanske fux. Hoppas du vet att du har ett sto med ovanlig härstamning :)) är hon inventerad (stoinventeringen)?
-Tycker själv det är så intressant med stammar , så det är bara kul, när man hittar avkommor till hästar man en gång i tiden "tillverkat".

-Tindras härstamning är ovanlig i det att det finns många hingstar som i sig har lite annorlunda stam (inte så vanlig). Sen har hingstarna i Tindras stam, i sin tur inte använts använts så mycket. Att hingstarna sen är kombinerade med varandra är ovanligt, oavsett om du får henne pålyst eller inte av granskningsgruppen, så har hon en värdefull stam att bevara.

-Ja Tindra har en ovanlig stam med ovanlig hingstkombination oavsett om hon blir pålyst eller inte, Bonzo, hingsten du betäckt Tindra med, har ju en vanlig stostam på mödernet, då den är från Olle Petterssons stostam i Dalsland som har spridit sig en hel del. 

Visst är det så att fuxanlaget måste finnas hos båda föräldrarna om det skall kunna bli fux.
Vad det kan bli för färg på fölet är omöjligt att svara på, om man inte vet vilka individer man har att göra med, eftersom deras genuppsättningar styr avkommans färg. En homozygot brun häst lämnar alltid brunt (om vi bortser från att det kan kombineras med blackanlag, skimmelanlag osv), medan en heterzygot brun, kan få fux, svart och brunt, beroende på den individuella genuppsättningen.
Det enda man med säkerhet kan säga är att fux och fux alltid blir fux!

Sannolikheten att du får mycket vita tecken om båda föräldrarna har det, är ganska stor. Det kan förstås uppkomma även om bara den ena, eller ingen har mycket vitt, beroende på vad som finns bakåt i leden, precis som någon skrev här innan.
Det finns också individer som verkar "tvätta bort" vita tecken, dvs trots att de betäcker ex ston med mycket vitt, och som brukar lämna mycket vitt, blir det väldigt lite tecken. Jag kan inte nordsvenska rasen tillräckligt för att veta om någon sådan hingst, men det finns flera inom russen.
Har jag rört till det än mer nu? ???



1 kommentar:

  1. Tack Ingela för den här härliga diskussionen och att du dela med dig av ditt vetande Mvh
    Mimmis

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...