söndag 24 juni 2012

BETESPLAN

Det är ju något som måste göras speciellt när man har så lite mark som 3,5 tunnland. 2 tunnland hemmavid som då innefattar vinterhagen och som i år är delad på två hagar.

Sedan har jag en sommar hage på ca 1,5 tunnland.

Här kommer nyttig skåpmat.

Så här räcker betet längre
Så här utnyttjar du betet maximalt: börja med att dela beteshagen genom att sätta upp ett staket i mitten. OBS att hagen måste vara tillräckligt stor.
Släpp hästarna på den ena delen. När den är nerbetad släpps hästarna på den andra delen av hagen. Den första putsas enligt ovan.
Mot slutet av sommaren tar du bort staketet och låter hästarna beta hela hagen. Givetvis putsar du först den andra delen av hagen där hästarna betade senast.

Detta bör ingå i en betesplan:
 • Skilj på vinter- och sommarhagar.
 • Ston med föl och unghästar släpps på våren på parasitfria beten eller beten med låg parasitsmitta. Detta kan vara marker som inte betats av hästar föregående år. Om inte detta går, släpp dem där enbart vuxna hästar gick året innan. Vuxna hästar sprider oftast små mängder parasiter. Använd inte samma fålla år efter år till fölen!
  • Byt beteshage innan växtligheten är alltför nerbetad - annars finns det risk för att hästarna måste beta nära sina egna gödselhögar och därmed får i sig fler parasitlarver.
   • Släpp unga hästar på vallåterväxt efter slåtter i mitten av sommaren. De vuxna hästarna, som tål parasiter bättre, kan gå i permanenta hästhagar hela säsongen.
   http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hast/Parasiter-hos-hast/Minska-parasitsmitta-i-hagarna-Betesplanering-och-andra-metoder/

   Inga kommentarer:

   Skicka en kommentar

   Skriv gärna en rad...