onsdag 5 december 2012

STELKRAMPSSPRUTOR TILL DAMERNA IDAG

Idag fick Solan & Tindra sina sprutor, blir en gång till för Tindra så att fölet i hennes mage kan bilda antikroppar.Grundvaccinationen mot stelkramp hos en vuxen häst omfattar två sprutor med 4-6 veckors mellanrum. Därefter ges hästen en ny vaccination var tredje år.
Man kan börja grundvaccinera sitt föl mot stelkramp när det är 5-6 månader. Grundvaccination för fölungar omfattar tre vaccinationer som ges när hästen är 5-6 månader, 4-6 veckor efter första sprutan och därefter 6-12 månader efter den andra.
Om stoet inte är vaccinerat kan man ge fölungen en extra stelkrampsvaccination något tidigare. Bäst är förstås att stoet är vaccinerat, då ger råmjölken fölungen skydd mot stelkramp den första levnadstiden.
Om man har ett ungt föl undan ett otillräckligt vaccinerat sto och fölungen får en skada där det finns risk för stelkramp bör man ge fölet färdiga antikroppar i form av tetanus-antiserum. Detta eftersom unga föl inte har ett tillräckligt utvecklat immunförsvar för att bilda antikroppar efter en vaccination. Detta bör man även göra på en vuxen häst som är helt oskyddad och får en skada med risk för stelkramp eftersom antikroppsbildningen tar ca 2 veckor efter den första sprutan.
Vid sårskador, särskilt sticksår, hovbölder och kastrationer brukar man ge en extra vaccination för säkerhets skull. Råkar man vaccinera någon gång för mycket gör det inte något – hellre det än att man har en oskyddad häst. Stelkrampsvaccination är en billig livförsäkring för hästen. Sjukdomen är mycket svår att behandla och plågsam för hästen.
http://www.hastklinikerna.se/fraga-veterinaren/vaccinera/stelkramp-tetanus/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...