onsdag 5 maj 2010

BEHANDLA LÄRK MED JÄRNVITROL

Satt och funderade här i kväll på att måla järnvitrol på vår nya fasad som är sibiriskalärk. Det tar lite tid att få den sammetsgrå då fasaden är olika utsat för väder och vind på de olika sidorna.


Vad är då järnvitrol?
 En påse järnvitriol, 2 kg, räcker till ca 40 kvm, 95 kr, Gysinge Byggnadsvård.

Järnvitriol är egentligen ingen färg. Det är ett gammalt handelsnamn för en järnsulfatförening och har använts för att behandla husfasader i århundraden. Det har ingen som helst träskyddande effekt, men påskyndar det naturliga åldrandet av ytskiktet och ger träet en vacker grå nyans. Om träet lämnas obehandlat kommer det att få samma gråa färg, men det tar längre tid och resultatet kan bli lite ojämnt. En korrekt uppförd träfasad som kan torka ut mellan regn och rusk klarar sig utmärkt utan ytbehandling. Därför är järnvitriol ett bra val för den som tycker om den mjuka grå nyans som ytan får. Men då är det ännu viktigare än annars att man kostar på sig ett riktigt förstklassigt virke till fasaden. Å andra sidan är järnvitriol billigt, bara några hundralappar jämfört med många tusen kronor för att måla med vanlig färg.

Behandlingen påminner om att måla hela huset med vatten. Ingenting syns förrän efter några månader. Ett smart tips är att blanda i silvergrå bets. Då ser man var man strukit så man inte missar någon fläck och huset får direkt en grå yta. Betsen kommer att blekna i takt med att järnvitriolen börjar ge träet en naturlig gråhet.
Roger Nyström

Hittade en länk till http://www.pedago.fi/dalton/hus/Hus8/Jarnvitriol.html

Gå även in på www.hyvens.nu
 
Visst är det vackert med den patinan?

2 kommentarer:

 1. Hej Mimmi
  Eftersom du "lånat" min text som jag skrivit i tidningen Hus & Hem så kanske du kan länka till min hemsida också? www.hyvens.nu
  Hälsar Roger
  numera i norra Skåne

  SvaraRadera
 2. Hej Roger!

  Jag hade gjort en länk redan ovanför bilderna.
  Mvh Mimmis

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...