torsdag 6 maj 2010

TINDRAS & MIN TÖMKÖRNINGSRUNDA-JERKA & MARIANNES PROMENAD

Måste bara berätta att idag när jag var på Ica så träffade två äldre damer varandra i frukt och grönt avdelningen, den ena damen sa till den andra -Jasså du ska beFRUKTA dig. Som jag skrattade och gav henne tummen upp, fick ett leende tillbaka.

Det har gått både fram och bak bokstavligt talat. Jag och Marianne har tömkört i två dagar utaför paddocken, då ute på grusväg. Jag trodde jag hade förmedlat en framåtdrivning i att starta från stillastående, för det har gått så bra när jag har lett henne och smackat en gång och vi har promenerat länge nu sedan november, då har hon obönhörligen gått fram, naturligtvis två skilda handlingar att gå själv i tömkörningen och att ledas.

Vi har haft Jerka med på promenaderna och hon har varit ett stöd kanske för mycket, i vilket fall som helst så ska ju Tindra förlita sig på mig och inte på Jerka.

Ibland kunde Tindra gå före och ibland bara stannade hon när hon kom upp jämsides med Jerka och det var då svårt att driva henne framåt och hon backade många steg. Här sitter det någonstans i mitt bakuvud att en häst får defenitivt under inga omständigheter själv backa eller dra sig ur....vi har diskuterat fram och tillbaka hur vi ska lösa det problemet. Så idag gjorde vi nått nytt vilket jag tycker att vi faktiskt gör hela tiden då unghästar kan tröttna fort.
Har nu i efterhand pratat med en annan klok Människa som sa att antagligen är Jerka ett ledarsto, därför har Tindra stannat när vi skulle passera Jerka. Men träna att gå hemmifrån i grimma och gå förbi ledarstoet ett par gånger och tömköra påvägen hem då man har lite gratis skjuts eller bara tömköra bakom Jerka de första gångerna. Kul med olika infallsvinklar.

Någon på Fnh Dalarna skrev Bara att komma iväg till nya miljöer och bli tömkörd och jobba tillsammans med andra hästar är jättebra, det också.

Idag var vi i paddocken och tränade linor på benen, först den ena sen den andra och sedan båda, väldigt nyttigt då hon reagerade på den ena linan som kom under henne. Näst sista momentet var svängel med linorna vilket gick utmärkt. Marianne Marianne vad vore väl träningen utan dig...

Sista övningen för dagen blev att skritta (visa häst för hand) ja hur annars:-)?
Raska steg i skritt och svänga till vänster ganska snävt, vingligt blev det för min del men skam den som ger sig som jag brukar säga.
Men det blev en rolig övning märkte jag även för Tindra som vaknade till och trampade väl under sig.
Imorgon är vi alla lediga från varandra. Vad hästarna tycker vet jag inte men jag vet vad jag tycker :-(
Ps. Solan & Memeliz fick en stund idag med undertiden Marianne tömkörde Loka, vi tog en tur ut på vägen och solen tittade fram...beställde tid hos hovslagaren idag på sms.

"Att vara tydlig och konsekvent är ett bra verktyg gällande hästuppfostran rent allmänt. Ledarskap är inte så mkt ngt man tar över en häst tycker jag, det är ngt som man förtjänar genom att vara en konsekvent, rättvis och tydlig ledare. "

"i din situation skulle jag nog försöka få henne lyssna när jag leder henne först (strax innan/till passet) sedan skulle jag "tömlongera" Ove Stensson gav mig det tipset på min arabvalack (unghäst i sinnet) att göra detta, du behåller positionen du har när du longerar, fast du kan använda dina tömmar, yttertömmen låter du löpa från bett genom en hög ring o sen till din hand, innertömmen låter du löpa från mellan ring på gjorden genom bettringen o sen till din hand, då får du en ställning samt stöd på ytter, lättare att behålla kontrollen då med ystra unghästar."
 Busigdemon Fnh Dalarna
filosofi


Att med stolthet och naturlig omtanke,
alltid sätta hästens psykiska och fysiska välbefinnande i centrum,
utan tanke på egen bekvämlighet.
Samt under hästens livslånga utbildning,
alltid ställa lagom höga krav,
så att hästen kan utföra det som krävs,
med bibehållet förtroende för människan och uppgiften.
Det finns ingen regel för hur lite en häst får tåla.
Samt ingen gräns för hur mycket hänsyn en människa ska ta.
Hans Sidbäck

1 kommentar:

  1. Så trevlig läsning! Självklart får du komma ner till hästarna närhelst du vill, men det vet du ju redan..... så som det blåser idag så kan man ju alltid pyssla lite i stallet om man vill och det vill man alltid.
    /Marianne

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...