tisdag 3 augusti 2010

NY LAG FÖR HÄSTAR

Kontentan av mina tankar i texten är väl att vi människor gör en hel del saker av dårskap och brist på ifrågasättande av sin egen moral.

http://www.dt.se/nyheter/hedemora/article707426.ece

http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/340978-ny-lag-ger-hasten-mer-frihet

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.418313-nya-regler-kritiseras-av-ridskolor?m=print

Det borde vara lag på att de ska vara ute 16 timmar i stället för de nya reglerna ställs det krav på ägarna att inte låta sina hästar stå fastknutna i en spilta mer än 16 timmar om dagen.
Ja då kom den lagen som jag själv varit utsatt för fast på andra hållet, att de var ute för mycket detta på 90-talet, ris från polishästarna/polisen på Jägersro då jag hade utestall inärheten av Jägers.

Många gånger  fick jag påpekande om att hästarna gick ute för mycket??? Och att det var synd om dem.
De hade fri tillgång till bra hö och vattan & även vidskydd.

Hästarna på Mcr: ridskola såg bara himelen när de gick från stallet till ridhuset vintertid. Tur att min magkänsla var rätt, men det var jobbigt att alla försökte pådyvla mig att det var synd om mina hästar som fortfarande lever ett gott uteliv idag 25 år och 21 år och möjligt haft förkylningar. I år fick Memeliz en rejäl förkylning så hon fick penicillin mest beroende på att den inte ville gå över så en dag hos vetrinären. Jag kommer att fortsätta låta dem leva ute med snöyra, storm och solsken som jag tror hållt  de gammla dammerna friska. Jag begriper att inte alla hästar kan ha det så av olika omständigheter/orsaker tävling etc.

Exempelvis tävligshästarna på Jägersro, för mig svårt att förstå hur alla 20 hästar gånger ex antal stall skall tas ut och in på en dag när de har så långt till sina hagar och då menar jag långt.


Mina reder sig i olika väder gott bara de har fri tillgång till foder/mineraler och vatten, köpte förra året en vattenkopp med elvärme det bästa jag gjort (nästan).

Spiltan som de också var tal om med all rätt, känner jag hade varit ett bra alternativ för mig ett sätt att träna unghästen inför att bli körhäst, just i spilta komma bakifrån, stå uppbunden och till matstunden.

Det borde inte vara ens en disskusion om att de ska få röra sig fritt x antal timmar per dag så mycket "vi kan" om hästar så borde det ju vara en själklarhet.

Kan ju erkänna att på 80-talet när vi fick en kull rottisvalpar så var ju kuperingen inget man protesterade mot det bara gjordes, utan att ifrågasätta det, tur att någon gjorde de.

Kontentan är väl att vi människor gör saker av dårskap och brist på ifrågasättande av sin egen moral

1 kommentar:

  1. Håller med om att det borde vara lag på att hästarna är UTE 16 timmar. Mina hästar är ute dygnet runt från maj till september. På vintern är de ute hela dagarna så långe som det går. Vi både tävlar och tränar regelbundet och alla hästar är friska.
    Jag tror att vi förmänskligar hästarna och ser mer till våra egna behov än hästarnas. Kram Anna

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...