måndag 13 september 2010

HÄSTENS HULL

ITycker det har varit frodigt med bete detta år och att mina hästar går på bra marker där de skiftat hagar och växelbetas. Så tjocka och rund är de nu inför den kommand vintern.

Inressant läsning på sidan EQUINFO Mycket smått och matnyttig läsning, om lite av varje.

Man kan även beräkna BMI (body mass index) på hästar genom att dela vikten i kg med mankhöjden i meter i kvadrat. Formeln för att beräkna vikt och BMI finns här nedanför. Detta är en ny metod för häst och det finns än så länge sparsamt med forskning på hur den ska användas. Men här saknade jag en tabell???

Och en annan studie om fett på hästen.
http://stud.epsilon.slu.se/1369/1/andersson_e_20100614.pdf

Övervikt
När man inte känner revbenen på hästen så är den överviktig. En anledning till varför många hästar idag är överviktiga är att de går på bete under sommaren och äter bl.a. mycket kolhydrater som tillför stora mängder energi. Denna energi lagras i kroppen som fett inför vintern. Dagens hästar har inte vildhästens svältperiod under vintern utan får mat regelbundet och därmed inleds en ond cirkel.

Det kan även finnas fler orsaker till övervikt hos hästar.

•Hästen får i sig mer energi än vad den gör av med även under installningsperioden. Överskottsenergin lagras då som fett.
•För lite träning. Detta kan vara både arbete eller för lite motion i hagen.
•Medicinska skäl (sjukdom, medicinering).


http://www.igallopon.com/images/2006/216/fat.jpg

Det bästa sättet att minska övervikten hos hästar är att skära ner på energiintaget och öka hästens arbete – så att mer energi förbränns. När man pratar om att minska på energiintaget är det först och främst kraftfodret man menar. Om man minskar på grovfodret kan grovtarmens mikroorganismer och tarmmotoriken störas vilket kan leda till allvarliga komplikationer. Man bör även ha koll på energiinnehållet i grovfodret och välja ett grovfoder med låg energihalt.

Övervikt hos hästar kan ibland leda till allvarliga följder:

•Hästen har en större risk för att drabbas av diabetes.
•Hästen kan lättare drabbas av störningar i matsmältningsorganen som bl.a. kan leda till kolik och störningar hos mikroorganismer i tarmarna.
•Belastning på leder. När hästen väger för mycket belastas lederna i hög grad, något som framför allt är farligt för unga hästar och som kan leda till svårläkta hältor.
•Hjärt- och kärlproblem. Hästkroppens behov av blod ökar med volymen och det tär på hjärtat som får jobba hårdare för att pumpa runt blodet.
•Forskare tror att övervikt även innebär större risk för fång. Detta ofta i kombination med insulin resistans.
•Fettet kan ”byggas upp” runt viktiga organ och därmed försämra deras funktion.
•Hästen blir fortare trött och får svårare att ”kyla ner” kroppen.
•En del överviktiga hästar blir också mer infektionskänsliga då kroppens immunsystem blir sämre på att producera antikroppar.
Källa.http://www.medvetenridning.com/Hastensutfodring.htm

3 kommentarer:

 1. Puh...trodde du lagt in Docka, skiftat färg o stl på henne... Snarlik faktiskt.

  Jag kan faktiskt känna revbenen på henne...långt in.
  Grumme tvättsåpa citron ska jag köpa in.
  Du ska packa ner jeans, hjälm spö o träns...o dig själv ihop med tågbiljetterne
  Ska bli såååå kul Marianne får stå på andra sidan och skrubba...i tankarna. Kul att bolla tankar o sunt att du kan se dina begränsningar i den optimistiska tanken o att lägga in bromsn där, tänka tanken att backa trots att du vill så mycket. Bra Mimis. Du har blivit vuxen :)
  Kram

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...