fredag 3 september 2010

TERMER & BEGREPP I NATURAL HORSEMANSHIP...

...som jag behöver läsa på, mer och ofta. Varje stycke kan man fördjupa sig i vilket jag inte kommer att göra här på sidan. Jag har funnit uppgifterna på nätet så detta är inte mitt eget kunnande, men som glad amatör som Anna brukar säga så hoppas jag att något fasnar och att det kommer min Tindra väl tillgodo, så även er. Mycket är som sagt kanske redan självklart men det tåls att fila på för att min/din häst ska må bra.

Tänk så mycket våra älskade hästar går med på och försöker förstå  dagligen vad vi vill, så nog kan vi anstränga oss att förstå dem bättre.

Tryck och eftergift
Via tryck ber man hästen göra något. Som exempel kan skänkling (när ryttaren trycker sina ben hårdare in mot hästen) betyda en order att den ska gå framåt.

I samma stund hästen går framåt slutar man skänkla. Det innebär en eftergift. Eftergift är att genast när hästen gör rätt släppa allt tryck. Eftergiften är en belöning. Det är så hästen förstår att den gjort rätt.
Så här lång är jag med men har inte tänkt varför innan, jag har tänkt så mekaniskt, det är så skönt att inse sina brister.

Fasande tryck
Genom att börja med en minimal signal och sedan förstärka signalen, tills att hästen gör rätt kommer hästen så småningom att svara på mindre och mindre signaler. Syftet med detta är att få en känslig och lyhörd häst.

Sensitivitetsträning
Betyder egentligen att man "avsensitiviserar" hästen för att vänja hästen vid olika föremål. Man har vid denna träning hästen lös och leker med till exempel presenningar, papperspåsar eller paraplyn. Sensitivitetsträningen syftar till att hästen ska lära sig att inte svara på alla situationer genom att fly, utan lugnt stå vid ägrens sida.

Repgrimman
Repgrimman är en grimma gjord i knutet mjukt rep som fungerar så att den lägger tryck på hästens nos och bakom öronen. Den gör att trycket blir tydligare och hästen förstår lättare. I natural horsemanship använder man gärna repgrimma, samt ett långt rep i stället för vanligt kort grimskaft och vanlig grimma. Detta rep kallas för leadrope och standardlängden brukar ligga på 4 meter, både längre och kortare längder förekommer dock. Det är oftast tyngre än vanliga grimskaft och vanligt är att de har en läderflärp i slutet.

Kontroll
Inom natural horsemanship kontrollerar man hästen genom att kontrollera bakdelen, eller egentligen bakfötterna. One-rein-stop är ett extremt uttryck för att kontrollera bakfötterna, genom att böja in hästens huvud och få den att trampa under sig med bakfötterna. One-rein-stop betyder egentligen en-tygel-stopp. I samma stund hästen stannar ger ryttaren omedelbar och total eftergift det vill säga, i det här fallet; lång tygel.

En häst som vill visa sin rang och kanske ta över rangen över människan, kommer först och främst att flytta människan med bogen. Genom att kontrollera bogen försöker ryttare inom natural horsemanship få hästen inser att det är ryttaren som bestämmer var hästen ska stå och inte tvärtom.

Sänka nacken
Inom natural horsemanhip förker man sänka hästens nacke. När hästens nacke kommer långt ner, utlöses endorfiner och hästen blir lugn.

Göra saker från båda hållen
Hästens hjärnhalvor kommunicerar inte lika bra som människan. Därför lär man inom natural horsemanship in allt från två håll. Har människan visat hästen en läskig sak från ena sidan, gör man det från andra sidan. En häst som förstått att en sak inte är farlig när den dyker upp på vänstra sidan ändå bli mycket rädd för en precis likadan sak som dyker upp på högra sidan.

En mer avancerad beskrivning av det hela är att det hästen ser med höger öga, går in genom höger öga och lagras i vänster hjärnhalva. Det hästen ser genom vänster öga, går in genom vänster öga och lagras i höger hjärnhalva. Till en början är signalerna mellan hjärnhalvorna mindre aktiva, allt eftersom man kommunicerar och umgås med hästen via natural horsemanship ökar signalernas aktivitet. Precis som människor kan hästen arbeta upp sitt logiska tänkande. Inom natural horsemanship arbetar hästen upp sitt logiska tänkande genom att den får tänka annorlunda gentemot vad den är van vid.

Löslongering
Inom natural horsemanship longerar man hästen lös. Det kan vara mycket farligt för det är en oerhört stark dominansakt från människans sida och om hästen inte accepterar att människan i mitten har den dominansen kan hästen gå till attack.
Människor har dött av löslongering. Många har blivit utjagade ur korallen av en arg häst. Löslongering är ett kontroversiellt begrepp. Det finns många sätt att löslongera på och det kan finnas hästfolk som går till överdrift och därmed knäcker hästens "esprit".

Join-up
Join-up liknar löslongering. Dressören använder sig av kroppsspråket och när hästen lyssnar bjuds den in. Join-ups används ofta för att arbeta med så kallade "svårfångade hästar". Man kan också fånga en rymd häst denna metod. Uttrycket myntades troligen av Monty Roberts.

Korall
En korall är en rund inhägnad som används, även inom westernridningen, för träning av hästar. Den är vanligtvis 14 - 20 meter i diameter.

Longering med rep
Enligt till exempel Pat Parelli kan man longera hästen med ett rep och uppnå samma resultat som i löslongering, nämligen att hästen lyssnar på dig. Därför rekommenderar han det om det inte finns kompetens för löslongering. Ofta longerar man först i väldigt små cirklar. Det handlar mest om att flytta hästen, stanna hästen, driva den framåt etc. med sin kroppsposition i förhållande till hästen. Inte som i klassisk longering då man "motionerar" hästen via longering, vilket avråds inom natural horsemanship.

2 kommentarer:

  1. Det är så intressant detta, har läst mycket om det. Hade en haflinger för många år sedan som jag jobbade med mycket med denna princip. Hade över en duktig tränare som jobbade med honom då han var mycket dominat mot både människor och andra hästar. Kommer ihåg första gången tränaren var över, vilken kamp det blev:) han ställde sig på bakbenen och vevade mot honom i protest över att han hade mött en som inte vek undan för hans utfall. men efter några gånger så vart han mycket mer lyhörd och gick inte över alla människor. Gillar även ditt förra inlägg med lekarna:)

    Ha en trevlig helg
    Camilla

    SvaraRadera
  2. Tack för det, ja lite kusligt att inse vad de kan om man pressar individer som är höga i rang. Så för min del känns det skönt att ha börjat med Tindra som föl och inte sluta att ha ömsesidig respekt för varandar, så jobba jobba jobba på vår relation.

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...