onsdag 17 november 2010

FÅNG - INTRESSANT - VÄLFÄRDSPROBLEM

Vi skapar välfärdsproblem både för oss själva och för våra hästar. Och det är en stor fråga tycker jag.

Dagens hästar har – precis som vi människor – problem med vikten. Vi människor får ofta diabetes typ 2. När det gäller hästar kallas det metabolt syndrom. Hästen får för mycket foder, fel foder, för många foderbyten och för lite motion. Vilket leder till övervikt och dålig kondition. En sådan häst utvecklar fång mycket lättare än en normalviktig häst.
Man ska vara försiktig med sin häst, säger Ove Wattle. Foderbyten, för lite motion och övervikt är sådant som påverkar både mag-tarmkanalen och resten av hästen. Om hästen blir stressad, till exempel vid en lång transport, så påverkar det också mag-tarmkanalen. Det här ska man se upp med när det gäller alla hästar, men har hästen haft fång är det ännu viktigare!
Grovfoder A & O

Allt fler hästar finns numera kring storstäderna, framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö. Det betyder att foder måste köpas in och kan komma från olika delar av landet. Ny foderleverans = foderombyte för hästen. Något som kan påverka hästens mag- och tarmflora negativt. Dessutom får många hästar idag olika tillsatser av vitaminer, mineralet och andra preparat.

Detta kan öka risken för fång, menar Ove Wattle och är en stor skillnad mot den ”traditionella” hästen som levde sitt liv på en och samma gård, tuggade hö som var producerat där och betade gårdens hagar.  
– Var försiktig med olika tillsatser utöver normalt vitamin- och mineraltillskott i de fall det behövs. Vetenskapligt vet vi i princip ingenting om hur hästen tar upp sådana ämnen och hur de påverkar, säger Ove Wattle. Med en fånghäst måste man alltid vara extra försiktig.

Fler och fler rapporter och utredningar pekar på hur viktigt ett bra grovfoder är för hästenAtt tugga hö eller hösilage många timmar varje dygn är naturligt för hästen och minskar risken för en lång rad sjukdomar som kolik och magsår, men också fång. Får hästen bra hö eller hösilage så räcker det väldigt långt. Många hästar behöver då inte kraftfoder, eller bara en mindre giva. 
– Ett bra grovfoder är viktigt för alla hästar, men alldeles särskilt för fånghästar, säger Ove Wattle.
Är fång vanligare idag?
Alla hästraser kan drabbas av fång. Travare, halvblod, ponnyer, islandshästar med flera. Men det finns vissa raser som är mer fångbenägna än andra. Det kan vara vissa ponnyraser, kallblod och islandshästar.
I naturligt tillstånd lever de här hästarna i ett kargt klimat. De äter upp sig på sommaren för att ha att ett fettlager att ta av under den karga och foderfattiga vintern. Men i ett modernt stall får de här hästarna utmärkt utfodring året runt. Och då blir det för mycket. En sådan häst måste få en anpassad foderstat, annars lever hästen med risk för fång.
En gång fånghäst alltid fånghäst
En häst som haft fång blir extra känslig resten av livet. Då måste man vara mycket försiktig och hela tiden ha kontroll på att inget onormalt dyker upp. God hovvård är förstås också viktigt för en fånghäst.
– Titta på din häst morgon och kväll, känn igenom benen. Börjar den får puls, så minska på belastningen. Man måste vara jätteförsiktig med fånghästen, man vet ju inte om det är normalt eller början på en ny fång, säger Ove Wattle. Fånghästen bör inte släppas på bete dygnet runt.
Har vi fler fånghästar?
– Vi kan se i vår statistik att ersättningen till fånghästar har ökat de senaste åren, säger Ann Andersson. Vår statistik visar också att fler halvblodshästar drabbar av fång. Därför är det viktigt att sprida kunskap om fång.
Ove Wattle är skeptisk till att fånghästarna verkligen ökar i antal.
– Så säger folk varje sommar. Det är lätt att tycka sig se en trend, men att bevisa den med statistik är inte lika lätt, säger han. Idag behandlas fler hästar, vilket är bra. Fler fånghästar behandlas på djursjukhusen och fler hästar röntgas. Det kan innebära att fler kommer över självrisknivån på försäkringen och därmed ökar sjukdomen försäkringsbolagens statistik.
Det finns ingen officiell statistik över hästen sjukdomar säger både Jordbruksverket och Statens Veterinärmedicinska Anstalt.
Källa: http://www.hastfolk.se/index.php?option=com_content&task=view&id=351&Itemid=173



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...