torsdag 18 november 2010

INKÖRNING AV UNGHÄST

Idag fick vi i alla fall på den sista väggplåten till vindskyddet (äldre bild) och nu är det bara taket kvar och naturligtvis ska det regna i morgon sägs det.


Fäljde med M och hämtade hennes släp som varit på lagning, där fanns en trevlig "stallshopp" så det blev en saltsten till hästarna.
Abstinens på Tindra har jag, så hur vädret än blir i morgon så ska vi börja göra något vettigt och inte bara slappa i hagen. Börjar känna av att våren är nära med tanke på körprov osv.

Så det var bara att friska upp minet från Pinges sida: http://www.pinge.eu/inkorning.htm

Den här första biten känns avklarad men vettig att läsa på: Eller hur M?

Lämpliga förberedande grunder:
Det är lämpligt att låta sin fölunge/unghäst vänja sig vid att stå i spilta. När den är ca två- tre månader gammal kan man börja med att ha den i spilta kortare stunder och under uppsikt. Men när den är runt ett halvår bör den kunna stå i spilta dygnet runt. Genom detta har man lärt sin unghäst en massa viktiga saker som den kommer att ha nytta av under sitt liv som körhäst.
Alla fördelar med att "spilta" sin häst kan jag inte skriva om här (tråkig läsning) men ett par viktiga saker måste jag nämna.
När man går upp till en unghäst varje gång man fodrar eller vattnar den, lär man den att flytta sig för trycket av din hand. Det kommer den i håg när den får en skackel mot benet första gången också.
En häst som inte flyttar sig VARJE GÅNG kommer att sätta sig på skackeln, knäcka den eller slå mot den och blir livrädd för tryck mot benen en lång tid framöver.

Spilthästen lär sig även att hantera oljud och rörelser bakifån bättre än en boxhäst.
En boxhäst vänder sig oftast "helt om" och tittar på faran därefter skyggar den bakåt.
En sådan manöver blir ödesdiger när man har hästen mellan skacklarna framför en vagn.
Röra sig bakåt (rygga, backa, etc.) blir inte heller något problem för din unghäst om du backar den ur spiltan varje gång.
VÄND ALDRIG en körhäst i spiltan!
Många protesterar nog mot det men det kan enbart ha en negativ effekt att vända i spiltan tycker jag. En körhäst ska ju inte ens ha en aning om att det över huvud taget går att göra en dylik manöver.
Nä backa ut ur spiltan så kan den ju tex. också lättare lära sig att lungt och stilla även backa ut ur hästtransporten!
Så mitt första "tips" till dig som funderar på inkörning får nog bli- "Lär den att stå i spilta en tid".

Tack för en bra sida Pinge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...