lördag 20 november 2010

LEDARSKAP- LEDARSKAP - LEDARSKAP - LLEEDDAARRSSKKAAPP

Mitt ledarskap ”över” min häst sattes på prov igår.
Jag och M ute på byn med Tindra som tydligen helt "glömt" två års träning, så hade någon bjudit mig 1:- så varsågod hade jag sagt. Skämt och lite allvar. Hon totalt ignorerade mig och de två damerna som var kvar i hagen gnäggade på henne för fullt. Så det var det enda hon koncentrerade sig på att snarast möjligt komma tillbaka till sina styvmödrar. Hon var irriterad vilket visade sig i först en skakning av huvudet sedan ett tyst skrik och vid ett tillfälle stegrade hon sig i en något löjligt långsam rörelse. Drog mig som en vante genom parken...jä..ra häst, nä det är inte sant det är definitivt inte hennes fel.

Ledarskap - det som är så viktigt för hästarna, finns inte ledarskap så ser de till att det finns, genom att leda mig vilket hon bokstavligt gjorde. Det betyder två alternativ, usch nej rysliga tanke första alternativet tar vi bort.
Hästen vill ju inte acceptera initiativ från en ranglåg individ, enkelt men sant och mycket av tiden tillsammans med Tindra går ju ut på att jag vill ha min vilja igenom (som skall utvecklas till ett partnerskap) och igår med en konflikt som följd. Vilket resulterade i en total förvirring för oss båda.

Läste att ledarskap grundas på tre komponenter:
Dominans TAR man, i regel den lättaste biten, flyttar hästen åt olika håll och vara konsekvent

Respekt FÖRTJÄNAR man, är lite svårare och tar längre tid. ömsesidig, kräver uppmärksamhet och kan inte innehålla rädsla så för att förtjäna hästens respekt måste man respektera den. Det är svårt att respektera någon som struntar helt i en.

Förtroende FÅR man, ännu svårare och tar längre tid. Förtroendet grundar sig också på ömsesidighet och fodrar en rejäl portion tillit. Det är svårt att ha förtroende för någon man är rädd för och omöjligt att ha det för någon som är rädd för en själv. Man måste visa att man litar på den. Man kan inte vara rädd för den och man måste ta bort alla orsaker för hästen att bli rädd för en själv. Att vara konsekvent är viktigt, för man måste visa hästen att den kan lita på en. Man måste också hålla vad man lovar, för om man sviker sin kompis hästen, så tappar den obevekligt respekt och förtroende.
Källa:http://www.equerry.se/doc/upload/pdf/Ledarskap.pdf

Så det var skönt att få tillbaka min Tindra idag, M kom med ett bettlöst träns så det åkte på istället för gårdagens bara "grimma grimskaft" plus att de gamla damerna serverades hö av M så bara där plockade vi bort två moment som störde gårdagen.

Han med lite på vindskjulet idag med **ler**

4 kommentarer:

 1. Jättebra skrivet. Då får vi prata mer ledarskap när jag dyker upp om en liten stund.

  SvaraRadera
 2. Var det Positivitetsteorin du uppfann i stallet idag? Eller uppfanns den av Ture Keinstein? eller hur var det, var mitt minne snälla!

  SvaraRadera
 3. När du bestämt dig för att ta "ledarskap" med allt vad det innebär och är "ledare" i ALLA lägen, kommer förtroende och respekt som ett brev på posten.
  Resultatet blir en trygg, avslappnad häst som trivs i ditt sällskap.
  Det viktiga är att inte fara på att vara ledare och vara dominant i vissa lägen och sen inte alls i andra situationer.
  Resultatet av det blir en bekymrad, osäker häst.

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...