måndag 27 december 2010

TÄNKER PÅ TRÄNINGEN I MELLANDAGARNA

Ja då bar det av till Granngården för att köpa kraftfoder mest för att de ska få en högre proteinkvot och lite vitaminer. Hämtat halm så att de kan ligga torrt och fint i "liggallen". Graderna börja vandra ner "upp" från minus 15 till minus 5 så det känns ok.

Funderar på de sju lekarna och får läsa på lek ett. De här har M inventerat mig till och det är sååå bra.

Den här leken lär din häst att inte se dig som ett rovdjur som tänker äta den till frukost.
Målet är att få din häst van vid att alla möjliga saker händer runt omkring dess kropp.
Detta innefattar att blir berörd av dig och av utrustningen och att hantera olika saker och aktiviteter i sin närhet. Viktigast av allt är att du ALLTID håller alla aktiviteter på en vänskaplig nivå - du vill inte skrämma din häst så att den uppfattar övningarna, sakerna eller dig som någonting negativt.

Var lugn och använd rytm i allt du gör, så blir det mesta lättare för din häst att acceptera.
Börja med att röra vid din häst överallt. Hur reagerar hästen? Finns det ställen på kroppen som du INTE får röra? Börja någonstans där du är säker på att din häst är van vid beröring och reagerar positivt. På halsen kanske, eller manken och avancera nedåt, bakåt. Vänta med huvudet till sist även om du tror/vet att din häst accepterar att du rör den där.

Om ni stöter på en kroppsdel där hästen reagerar med irritation eller rentav rädsla, så dra undan handen till en annan kroppsdel och avancera sedan långsamt igen. Avancera och backa tillbaka tills hästen accepterar att du rör den överallt. Din häst ska stå lugn och (helst) med sänkt huvud innan du är redo att gå vidare till nästa steg.

Nu kan du fortsätta med ett föremål. Hur fungerar det med pisken? En prasslig plastpåse? En plastflaska med skruvar i? Kan du hoppa omkring hästen och vifta med de här sakerna? Kan du svepa in din häst i en presenning? Med hästen lös?

Många hästar är rädda för saker runt benen och där kan man göra stor nytta och träna upp ett bättre förhållande med vänskapsleken.  Ha ett rep eller en "string", börja med frambenen och lägg repet runt benet, håll ändarna i varsin hand och dra försiktigt.

Högt och lågt på benen. 
Gör likadant med bakbenen. Hästen ska stå stilla och acceptera beröringen.
Eftersom de flesta hästar är rädda om sina ben (flyktredskap nr 1!) så kan man få ta denna övning i omgångar, visar den rädsla eller oro så backar man ett steg för att sedan försöka på nytt om en stund eller nästa gång.
Källa

4 kommentarer:

 1. En till som beskriver de där lekarna.

  http://horsebalance.blogg.se/2010/december/7g-the-circling-game.html

  En vacker dag hinner man kanske sätta sig in i alltsammans.

  /Karin

  SvaraRadera
 2. Ha det så kul med detta!!
  Kram.

  SvaraRadera
 3. Det är ju egentligen bara vanlig hantering och beröring av hästen, inte så mycket konstigheter, bara ett verktyg/en metod bland andra.

  SvaraRadera
 4. Lekarna är bra men de små vardagliga sakerna som pyssel och hantering är oxå viktiga. Där kan man lägga in många av dessa lekar.
  Har man inte så mycket tid, kan man göra saker på 10 min... allt man gör räknas.
  Ha nu ett Gott nytt År.
  Kram från en som firar nyår på jobbet!

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...