söndag 12 december 2010

TÖMKÖRNING I KALLT VÄDER MED UNDERBART SOLSKEN

Klockan 11 i förmiddags så kom M för att hjälpa till med tömkörningen av Tindra. Vägen var glashal men det gick. Själv var jag så ofukuserad till en början och vad skall jag då kunna kräva av min Tindra så jag fick en "varning" av min personliga tränare :-)

Samma runda som vanligt och tyvärr han hon vända sig idag vilket inte får hända då hon tycker att det är "svårt" att gå hemmifrån. Tömmarna sitter för högt tyckte M med, en bra idé borde ju vara att använda sadel och stigbyglarna som en sk. tömkörningsgjord där tömmen kan gå igenom stigbyglarna då har man ju sänkt ner tömmarna på sidan av hästen istället för att ha dem uppe på manken. Får väl hitta på något så jag kan sätta fast stigbyglarna så de inte dinglar omkring.

Verkar som katten Findus gillade min tanke.

En annan sak som jag måste träna är stöd på yttertömmen som är viktigt för att kunna styra och "få med sig" hela hästen i rörelsen.

Nyckeln är alltså att ALLTID vara steget före SOM M PÅMINNER OM OFTA och se till att jag befinner mig i rätt läge, snett bakom eller helt bakom hästen, och att jag får försöka förutse om hon försöker vända i otid.

Dessa tendenser kan kanske undvikas om jag inte är för snabb med att tömköra henne för långt ifrån mig, dvs vänta med att dra mig riktigt långt bakom Tindra tills hon förstår vad jag ber om.
Går hon inte då så sväng, då släpper "spärren" framåt. Sen kan man ju snurra runt där tills hon inser att det är lättare att gå än att snurra.

Nåja vi gjorde ett bra andravarv i parken så jag är nöjd trots allt.

Sedan fick M hjälpa mig att köra ut släpet i hagen Då M har en "hög" bil med fyra hjul som drar.

Sedan var det lilla Tures tur att bli tömkörd, han är ju sååå duktig.


Jo en sak till det här med bruna lädertömmar det är ju ingen diskussion om någon annan färg. Svarta är  endast till begravning Men bruna tömmar till en svart sele är ju riktigt fult tycker jag.

Det tindrar i Tomelilla stod det i tidningen det gör det här på åkern också.

NYHET:
Tömmen, liksom alla spännen på selen, ska ha ett extra hål innanför det man använder så att man kan rädda sej genom att använda det om olyckan är framme och en rem går sönder vid ett hål på körturen.

5 kommentarer:

 1. Ja alla knep är bra att ta till, bind ihop stigbyglarna under hästens mage med en rem eller grimskaft t.ex.
  Eller sätt karbinhakar i sidan på din sele i dom spännena vi grunnade på så tömmarna löper igenom. Efter ett tag flyttar man upp tömmarna när hästen förhoppningsvis inte försöker snurra runt mer.
  Gulliga Findus!

  SvaraRadera
 2. Ps. Jag avråder från att snurra när du tömkör. Snurra kan man göra vid markarbete vid hand tycker jag och speciellt om hästen inte vill stå still. Dvs snurra=jobbigt, stå still=lätt Ds.
  Nu får det vara nog med inbilska kommentarer från mig idag. God natt! ;-)

  SvaraRadera
 3. Aj då, jag har skickat efter svarta lädertömmar..

  SvaraRadera
 4. Bra Mimmi! Du ser vad bra det går när du väl tar dig ut. Bruna tömmar kan man ha till alla sorters körningar Förutom begravning.
  Köp lösa ringar (5kr ca)och sätt fast med buntband i olika lägen så kan du variera din körning. Bönder brukar ha lösa ringar liggandes överallt som man kan få. Ska kolla hemma så kanske jag kan skicka...
  Kram

  SvaraRadera
 5. Irene det tycker inte jag gör något då vi inte ska tävla kanske får tala för mig själv.
  Anna ja kolla vore trevligt om du hittade några.
  Kram på er.

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...