tisdag 15 februari 2011

DET HÄR ÄR JAG OM TVÅ ÅR

Asgarv

http://www.topiberian.com/htmlvideos/FUEGO_KUR.html hittade länken här

E. Quintillo II


PRE-hästen, så vacker.

Idag har det varit riktigt kallt i och med att det blåser så just nu i Skåne. Så idag när jag kom ut i hagen så skakade min 24-åring Solomita. Det var bara att springa in och hämta täcke, då de går ute året om och har tillgång till liggall/vindskydd, kan tilläggas fri tillgång till hösilage... kölden är sååå bitand när det blåser..brrr.

När det regnar, snöar eller blåser mycket sätts hästens försvar mot kylan lite ur spel. Vid en vindhastighet på tio meter per sekund skulle man behöva öka fodergivan med femton kilo hö om dagen för att hästen inte ska frysa. Det är ju omöjligt i praktiken, därför behöver hästen ett täcke för att inte frysa vid dessa väderleksförhållanden. Men det behöver inte vara något tjockt täcke, bara ett som förhindrar att hästen blir blöt. Ett vindskydd i hagen kan fylla samma funktion.
Solstrålning hjälper hästen att hålla värmen, även kyliga dagar. En gnistrande vinterdag, då det är kallt men sol och vindstilla, kan man gärna ta av hästen täcket i hagen. Men en mulen dag runt nollstrecket, med bitande vind eller kanske nederbörd, då gäller det att se till att hästen har ett vattenavstötande täcke.

Fodret är den avgörande faktorn för om hästen fryser eller inte. Värme är en biprodukt i ämnesomsättningen vilket gör att ju mer hästen äter, desto lägre temperatur klarar den. Det betyder också att det är effektivare att öka hästens högiva än att lägga på ett täcke om man oroar sig för att hästen fryser. Hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat än hästar i motsvarande vikt som inte tränas eller växer, och klarar därmed lägre temperaturer.Den lägsta omgivningstemperatur som hästen kan vistas i innan den börjar frysa kallas för Nedre Kritisk Temperatur (NKT). Om temperaturen hamnar under NKT behöver hästen öka sitt foderintag för att behålla sin kroppstemperatur. Ligger temperaturen tio grader under NKT behöver hästen ungefär 1,5 kilo hö extra per dag, vid tjugo grader under NKT behövs 3 kilo per dag. Ett annat sätt att bibehålla kroppstemperaturen är att lägga på ett täcke.
- När man räknat ut dessa värden har man utgått från ett normalhö och bara tagit hänsyn till temperatur. Men även vind och nederbörd spelar in. Man har sett att avelsston med fri tillgång till grovfoder kan äta två till tre gånger mer i fuktigt och blåsigt väder runt noll grader.

En klippt häst med termotäcke har samma NKT (minus sju grader) som en oklippt häst utan täcke, vid samma träningsintensitet.För att slippa klippa sin häst sätter många på ett täcke tidigt på säsongen. De hoppas att detta ska minska pälstillväxten, men fungerar det? Karin svarar:
- Det är främst ljuset som styr pälsansättningen. Därför är det effektivare att ha ett ljusprogram, där man har tänt i stallet femton till sexton timmar per dygn. Andra faktorer som påverkar är täcke och en korrekt foderstat.

Dubbla täcken både onödigt och riskfyllt- Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara tio procent bättre isolering, säger Karin. Det är dessutom tungt för hästen och kan ge ryggproblem. För varm täckning kan också leda till att hästen ökar sin fuktavgivning under täcket och får svampangrepp. Tänk på att vädra pälsen varje dag, ta av täckena, rykta och visitera hästen.

Referenser/lästips:Lindås, Jonna och Olsson, Ingrid. 2004. När behöver hästen täcke? Fördjupningsarbete nr 259. Enheten för hippologisk högskoleutbildning, SLU. Uppsala.
Perman, Johanna. 2000. Behöver hästen täcke på vintern? Fördjupningsarbete nr 111. Enheten för hippologisk högskoleutbildning, SLU. Uppsala

5 kommentarer:

 1. "PRE-hästen" (den vita)- Bilden lutar 1,68 grader ca åt höger. Det blir nästan alltid konstigt någon stans eller obalans på något vis när bilder lutar på det viset ... Om det inte är själva lutningen som är "effekten" i bilden, vilket det inte är i detta fallet. Det vet du väl att du måste rätta till :-)

  SvaraRadera
 2. Men, det vet du väl? Jag får inte inkräkta på andras bilder hur som helst. Men visst är det lite synd att det inte är fulländat, även med bilden, när det är en häst som annars gör allt så perfekt.

  SvaraRadera
 3. Ett otränat ögat som mina förstår inte det där med lutningen....men du får rätta till så mkt du vill!:-) Bilden är i o f sig från min lilla Descaradas uppfödare, men tror inte de heller har ngt emot det.
  Jag tycker bara det hade varit kul att se "efter fixad"!

  SvaraRadera
 4. Min man är fotograf och tydligen arbetsskadad *ler* jag ska säga dig att jag såg det inte själv förrän han påpekade det. Det tekniska i bilden är inte riktigt min bit jag ser bara en vacker häst. (Hans bilder) http://www.bw-photo.se/

  SvaraRadera
 5. Och kan bara hålla med artikeln om täcken! Den borde spridas ut till alla stall runt om i landet, vet att det ex: förekommer att "folk" sätter 3-4 st täcken på sin häst för att de själva fryser. Själv tycker jag det hade varit bättre om de lagt de sista hundralapparna täckerna kostade på att ex strö boxen bättre så hästen kan ligga bekvämt eller köpa bättre eller lite, lite mer foder så hästen kan få bli mätt och inte så "ät-agressiv". Jag undrar ofta varför inte "folk" känner mer på sina hästar om de fryser osv?

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...