tisdag 8 februari 2011

STORM I SKÅNE

Inatt var det storm i Skåne vidbyar på upp i mot 33 vindmeter/sek. Vårat nybyggda vindskydd stod kvar men hästarna var oroliga i morse vid 05.00.  Igårkväll lade jag på de gammla täcke för jag visste inte om det skulle regna. När det blev ljust lugnade de sig och gick för att äta, kändes skönt. De är så duktiga och står ut med mycket då de går ute dygnet runt, möjligt inte mer än andra vilda djur.


Här hjälper Anna mig (Tindras uppfödare) att skruva fast takplåten, höjdrädda var vi båda men hon fixade det målmedveten som hon är.

 Hittade en del firmor som bygger moduler:

http://myrby.eu/product.asp?product=515
http://www.ydre-grinden.se/vindskydd.html
http://www.kalmarstangsel.se/stangsel/4_hast/115_vindskydd/

Jordbrukverket regler:

Utrymme per häst i ligghall utan utfodring i hallen

Hållningsform

Boxstorlek

Vuxna hästar: 80 % av arean för vuxen häst i enhästbox
Sto med föl: 80 % av fölningsboxen
Unghästar 12-24 mån: 60 % av arean för vuxen häst i enhästbox
Unghästar 5-12 mån: 40 % av arean för vuxen häst i enhästbox

Om du har ligghall med utfodring

Har du ligghall med utfodringsanordning gäller samma mått som för ligghallar utan utfodring. Du får alltså inte räkna med utfodringsytan när du räknar ut arean. Utfodrar du istället dina hästar lösa inne i ligghallen gäller samma utrymmeskrav som för gruppbox.
 

Utrymmeskraven gäller även för utevistelse

Utrymme per häst vid grupphållning gäller även om hästarna vistas ute.
 

Så räknar du ut lägsta tillåtna takhöjd för din häst

Hur hög takhöjd du behöver ha i ditt stall beror på hur hög din häst är. Du räknar ut takhöjden genom att multiplicera mankhöjden med 1,5. Höjden får inte vara lägre än 220 centimeter. Eftersom takhöjden mäts från den nivå hästen står är det viktigt att du tar hänsyn till ströbäddens höjd när du planerar ditt stall.Utevistelse på vintern ställer särskilda krav

Under den kalla årstiden (den tid då betestillväxt inte sker) får hästar hållas ute upp till 16 timmar per dygn utan tillgång till ligghall. Om du vill hålla din häst ute mer än 16 timmar per dygn måste hästen vara lämpad för det. Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga. Om din häst är ute mer än 16 timmar per dygn under den kalla årstiden ska den ha tillgång till ligghall eller annan byggnad som ger hästen skydd mot väder och vind. Hästen ska också ha tillgång till en torr och ren liggplats. En ligghall för hästar bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör i normalfallet ha söderläge.

1 kommentar:

  1. Jaa, det är ju helt galet hur det blåste i natt. Trodde nästan ett tag att taket skulle flyga av huset. Vore inte dumt med lite bättre väder nu, eller hur?

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...