torsdag 3 mars 2011

SMÖRJNING AV SELDON

Har precis kommit hem från förtjusande Marianne, vi har inmundigat gott mat och förbrukat en halv flaska gott vin. Vi hade 6 lokselar som vi gick igenom och insåg att vi började smörja och plocka isär en av dem. Av ca 6 halvt bra kanske man kan få ihop två som är hela tänkte vi. Ja några av selarna var ganska kompletta redan från början och i hyfsat fint skick. Lite lädertvål och läderfett så.
Vilket underbart läder och de kändes så gedigna och kraftiga att det känns som om man kan dra en stridsvagn med dem, men det är ju klart det är de vi ska ha i lokselarna.

Armesele
Om man köper begagnade selar som vi nu gjort är det extra viktigt att kontrollera att lädret är friskt och sömmar och spännen är hela. Däckeln och bossorna ska vara välstoppade. Oavsett vilken typ av sele man väljer bör den ha både bukgjord och däckelgjord. Det märkliga är att det inte finns någon bukjord på dessa gammla arbetsselar inte heller någon svanskappa. Men tanken med dessa kraftiga selar var väl att dra i jordbruket rakt fram. Jag vill gärna även ha en baksele till men det går nog att ordna som antigen fästs i dragringen på selen eller i öglor på skacklarna.




 

Hantverkstradition med hög kvalité

 

Lokor från Nederkalix socken (Nbm 1126).
Foto Göran Dahlin © Norrbottens museum

Lokor

Loka är den norrländska beteckningen för bogträ, del av seldon. Lokor, som uppträder i par. De tillverkades ofta av ett kluvet björkträ. I Norrbottens museums samlingar finns många exempel på snidade, rikt dekorerade och målade lokor. De som har ett huvud i form av snidade djurhuvuden anses äldre än de med spiraler och växtornament. De djurhuvudlokor som finns utgörs av  häst- eller fågelhuvuden samt även ett med drakhuvud.

Dessa dekorerade lokor var statussymboler (jämför med dagens extrautrustning till bilar!) för välbärgade bönders högtidssele till hästen. De användes vid färder till kyrkan och till bröllop.

Text: Per Moritz




Beslag som förmodas ha suttit på seldon. Fynd Fogdarp, Skåne.

Vita selar på svarta hästar vackert

Ögongodis

 

En liten guide om utrustning



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...