onsdag 2 mars 2011

KÖRSELAR FRÅN 1800-TALET

Ja vad ska man tänka när selar från 1800-talet kostar 7000 kronor på Blocket, är det antikvärdet? För inte skulle jag våga använda dem på min häst och inte skulle jag köpa dem för att hänga på väggen för det priset.

Flera bilder

Några kommentarar från olika sidor:

"Rostiga spännen kan bli bättre med ketchup. Ja, ketchup.
Smörj på ordentligt med ketchup på spännena och låt ligga nå vecka." 


"Plocka isär (ja det måste man nästan, för att få det rent) tvätta med glycerintvålo en borste, ordentligt. Smörj sedan med olja flera, flera gånger och låt lädret suga åt sig, efter ett par ggr så böj, bänd och massera lädret med olja på händerna. Då märker du även hållbarheten, spricker lädret så behöver det bytas. Går de att böja och mjuknar så är det friskt.
Avsluta med något läderfett på den "ruggiga"/obehandlade sidan av lädret"


"Det viktigaste är att ha en sele med riktig däckel i träning så att den ligger bra på hästen, om det sen är syntet el läder spelar inte så stor roll. Det som är tråkigt med syntetselarna tycker jag är stropparna till bukgjorden, de håller dåligt och är väldigt "stumma", svåra att dra. Med håller dåligt menas inte att de går av men plasten (eller vad det nu är, syntetmaterial iaf) spricker och det blir ännu svårare att dra dem och dessutom fult. Sen är det såklart så att om du använder en syntetsele ca 2 ggr i veckan till snabbjobb så kan den hålla i 10 år men ska du använda den till 5 hästar varje dag så är en välskött lädersele det klart bästa."

"Glädjen över det låga priset håller inte i sig lika länge som besvikelsen över den dåliga kvalitén..."

Här kommer en mycket läsvärd sida:http://www.westerdal.se/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=58

http://www.selar.se/butiken/
http://tarnsjogarveri.se/arbetsselar.php
Börjes i Tingsryd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...