söndag 28 augusti 2011

BUCASTÄCKENA HAR GJORT SITT.

Det låter kanske inte klokt men jag har haft mina två Bucastäcken i mer än 15 år minst men nu har det gjort sitt naturligtvis. Det har varit av fantastisk kvalité då mina hästar har gått ute nästan hela sitt liv men endast haft dem vintertid

Många är ju rädda att deras hästar ska frysa den kalla årstiden och vi utgår ofta från oss själva. Hästar är inte speciellt tempraturkänsliga då de är jämnvarma och håller sin kroppstemperatur konstant genom att avge över-värmen via sin ämnesomsättning. Hur mycket värme som avges beror på djurets storlek och kroppsyta och temperaturskillnaden i omgivningen. Djur har sin olika temperaturområden som de trivs bäst i.

Så i dag när jag skulle åka och köpa trätjära till vindskjulet så hittade jag på Granngården regntäcke för
ca 1000 kr st ordinarie och nu endast 200 kr här kommer modellen Solomita
Och det bästa av allt var att de inte var fleecfodrade.


Event Plus Combohals


Behovet varierar ju naturligtvis beroende på hur man använder sin häst.
TäckeHar man nu klippt sin häst innebär det att hästen blivit av med ett lager av sin egen isolering. Då måste detta ersättas med täcke både inne i stallet och utomhus när hästen inte arbetar. Använd  ridtäcke/ländtäcke vid arbete och har du valt sadelklippning är detta extra viktigt. Täcke skyddar din häst mot kyla, vind och regn och så att hästen inte blir kall i muskler och kropp.

En långhårig häst torkar mycket långsamt, sätter man in den blött blir den mycket lättare sjuk.
Torkningen går långsamt och mkt fukt avges. Hästen blir kall.

En klippt häst torkar snabbare och avger mindre fukt till sin omgivning vilket har en positiv effekt på stallmiljön. Det är upp till dig som ryttare/skötare/hästagare att hålla din häst varm och inte klippa för att det är snyggt. Tänk på att det kräver mer jobb med täcke!
Beroende på ras givetvis blir vinterpälsen olika tjock, men överlag så mår en häst i träning bättre med mindre päls. Tänk igenom hur mkt du rider, hur mkt hästen svettas vid ridpassen.....om det verkligen behövs eller inte.

Tänkt ut detta innan du klipper:
  • Hur mycket pengar och möda är man beredd att lägga ner på ersätta avklippt päls? tid ..pengar på täcken etc.
  • Vilken temperatur är det i stallet som hästen står i?
  • Hur länge går hästen ute i hagen?
  • Hur mycket tränar jag min häst?
  • Var rider jag? inne eller ute?

         Att betänka:
         Hårremmen.
  • Hästar som sätter tjock vinterpäls och inte klipps behöver oftast inte täcke. När det blir kallt ställer sig hårstråna upp, vilket ger en isolerande effekt med den varma luften samlad nära huden. Lägger man ett täcke på en sådan häst, minskas denna isoleringsförmåga i och med att hårstråna plattas till. Det är huvudsakligen tillgången på dagsljus som styr pälsansättning och -fällning, inte om det är kallt eller varmt ute. Föredrar man en oklippt häst som inte är alltför långhårig, kan man pröva med att förlänga tillgången på dagsljus genom att låta det vara tänt i stallet några timmar per dag, t ex fram till kvällsfodringen. Tränande hästar klipps ofta, för att de lättare ska bli av med överskottsvärmen efter ridning och för att torka snabbare. De som är klippta mycket kan behöva täcke. Däremot behöver sällan den spårklippta hästen (lämpligt för lätt träning/promenadridning) täckas. Den torkar snabbt när den svettas.
         Vädret.
  • Hästar med full vinterpäls kan hålla värmen även vid mycket låga temperaturer. Ett flertal studier har visat att det inte är kölden i sig som orsakar problem, utan kombinationen av regn och blåst. Blir hästen genomblöt kan även en tjock vinterpäls mista sin värmande förmåga. Snö behöver inte bli lika avkylande som regn, eftersom den täta vinterpälsen hindrar snön från att smälta.
          Väderskydd.
  • Enligt djurskyddsbestämmelserna ska hästar som vistas ute huvuddelen av dygnet ha tillgång till ligghall/väderskydd. En frigående häst som inte tränas och som har tillgång till vindskydd klarar sig utmärkt utan täcke. Helklippta eller mycket korthåriga hästar brukar ha täcke även om de har väderskydd eller ett skogsområde att söka skydd i.
          Ålder och hälsotillstånd.
  • Gamla hästar och konvalescenter kan ha svårare att hålla värmen än en häst i bästa form och ålder. Genom att täcka dem slipper de använda så mycket energi till att hålla värmen.
          Foder och hull.
  • Hästen kan själv producera värme genom att äta. Ju kallare det är ute desto mer foder behövs för att hålla kylan borta. En häst med ett bra lager underhudsfett har god isolering.Hur märker man om hästen fryser/svettas?
När det blir kallt ute kan hästen antingen minska värmeförlusten genom att göra av med så lite energi som möjligt eller öka sin värmeproduktion. I regel gör den bådadera. För att minska värmeförlusten står den mer still, reser håren i pälsen, andas på ett annat sätt (drar färre men djupare andetag) och står gärna tätt intill en annan häst så att deras varma ytor strålar mot varandra. Om det finns tillgång till lä uppsöker hästen oftast det. Den kan även öka värmeproduktionen kortvarigt genom att skaka på musklerna. Allra bästa sättet att öka värmeproduktionen är att äta, så fri tillgång till grovfoder är viktigt.

Att hästen är för varm märks på att den är svettig över revbenen och/eller bogen samt att den trampar omkring, ruskar på huvudet och är ovanligt rastlös. Det är vanligare att hästar blir alltför varma under sina täcken än att de fryser. Hästar avger mindre värme på halsen och behöver inte täcke där.

Vad kan hända om hästen har täcke i onödan?

Det finns en viss risk för överhettning om hästen ständigt går omkring med extra ”kläder”. Den har redan en isolering i form av sin päls, och det vi gör när täcket läggs på är att klä in den i en dunjacka eller motsvarande. Om då vädret skiftar flera gånger som det ofta gör under en normal dag, har hästen ingen möjlighet att göra sig av med det överskott av värme som kan uppstå. Då kan det bildas svettavlagringar i hästens hårrem, vilka bakas in i huden och på sikt kan ge olika hudproblem t ex svampinfektioner.

Det är vanligt med skav från täcken med dålig passform eller tunga täcken. Ett dåligt tillpassat täcke kan hindra hästens rörelser och det finns en viss skaderisk om spännena går upp så att gjordar och bensnören hänger lösa.

Källa: Täcken för många miljoner, Ingrid Andersson, Ridsport
Med tillstånd av Ingrid Andersson och Ridsport.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...