torsdag 17 november 2011

Det är ju en stor omställning för unghästen att bära en tyngd på ryggen och till en början läggs ryttarens vikt på frambenen. En treåring som ända sedan föl fått röra sig mycket eller fritt har i regel en god balans och har lättare att hitta tillbaka till denna även med ryttare.

All skritt ska ske på långa tyglar för att hästen skall hitta sin egen balans och inte söka det stödet i ryttarens hand och att man ska undvika allför mjukt underlag, rid lätt och stå i lätt sits.

Enligt den engelska beteendeforskaren Marthe Kiley-Wortington lär hästen kunna skilja på upp till 200 olika ord. Och att man vid inridningen förstärker kommandon med rösten eller på annat sätt förtydligar om hästen inte förstår.

Och att man inte glömmer sammanhängande viloperiode efter ett par månader, lämpligt i december då dagarna är som kortast.
Ingrid Andersson & Charlie Lindberg

Till lunch idag åkte jag hem och tömkörde Tindra med ett bettlöst träns, fungerade över förväntan.Och älskade Memeliz fick svar på sina prover idag hon har Cusching...återkommer när jag samlat mig inför faktum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...