fredag 30 december 2011

Skod häst eller inte

Diskussionen togs upp på jobb där vi är tre glada hästtjejer.
Jag är inte så säker på att jag behöver/vill sko Tindra, naturligtvis rättar jag mig efter hennes behov, och hur och var vi tränar.

http://youtu.be/KD7G_LKlt0w

http://youtu.be/x_8uYkDxcsY

Det är ganska svårt att ta ställning till vad som är rätt respektiva fel, men jag tycker att man måste titta på varje enskild häst för att avgöra vad som är rätt och fel. Om man har en häst som går på lösdrift eller går ute en stor del av dygnet och som man mestadels använder till ridningen i fina paddockar eller som jag som kör häst i skog och mark , så tycker jag att man kan ha hästen oskodd.


Skor får det bli när jag verkligen börjar nöta landsväg på henne och fötterna börjar slitas för hårt.

Som med allt annat här i världen är det sunt förnuft som vinner i längden över all fanatism åt någondera hållet. Då det finns många "skolor" att ta till sig eller avså.
Man kan  ju givetvis ifrågasätta om hästar som rids en timme/dag verkligen behöver skor? Jag vet att vi har olika filosofier om hurvida skor eller inte...intressanta frågor.
 

Citat
"Det stämmer att skon hindrar hovens naturliga rörelsemekanism. Vissa hästar får bättre hovar om man drar av dem skorna, men tyvärr har man ju med tiden avlat på hästar med dålig hovkvalitet som inte håller att gå barfota, och ska man rida oskott får man ha väldigt bra underlag."

Hovslagare:
Hur gärna man än vill, så finns det hästar som inte fungerar fullt ut barfota, därför får man acceptera att sko hästar. Så länge man är medveten om nackdelarna med att sko hästen, kan man också göra sitt bästa för att mildra dem.

Hjärtstödjande cirkulationspump

En av hovens vitala funktioner är att hjälpa hjärtat, varje steg bidrar till att pumpa runt blod i hästens kropp. Då hästen lyfter en hov dras hovkapseln samman och pressar ut blodet ifrån läderhuden, när sedan hästen sätter ned hoven igen utvidgas hovkapseln till sitt större läge och läderhuden återfår sin normala form och fylls med blod.
http://www.hovvardsforbundet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=80

Vinkeln mellan bogblad och överarm liksom vinkeln mellan bogblad och en tänkt lodrätt linje från mankens högsta punkt varierar beroende på om böjsenorna är mer eller mindre uppdragna. Ju brantare bogbladet är desto mer uppdragna är böjsenorna.

Hos en frisk häst möter en tänkt lodrätt linje från mankens högsta punkt marken minst en halv hovlängd bakom ballarna. Ju mer spänning det är i böjsenorna desto längre fram hamnar den från manken tänkta lodräta linjen.

En frisk häst har fotens ben ordnade i en jämn kurva. Detta gör att vikten fördelas jämnt på hela hoven. Ju brantare fotens ben är desto mer vikt har placerats på hovens främre del för att undvika smärta i traktområdet.

Man kan avgöra om en häst har smärta i hovens traktområde genom att använda parametrar.


Från: http://www.hovvardsforbundet.org/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=125



http://www.erikkallgrenshovslageri.se/ek_filosofi.html

Vore intressant att höra er erfarenheter.


3 kommentarer:

  1. Sunt bondförnuft, se hästens reaktioner och hur ofta hästen går på underlag som kräver skor... Förr lade ingen på skor när hästarna sprang vilda på lavamark, sten och smällhet sand. Hoven stärker sig och det blir ett naturligt genomtramp med naturlig blodcirkulation om hästen går barfota.Det finns tyvärr hästar med dåliga hovar eller dålig benställning som kan hjälpas med olika former av skoning. Din "unghäst" har bra gener som har bra hovar. Tindras mamma har gått barfota länge innan jg började köra ordentligt. Med det menar jag makadam/ hård grusväg 5 tim/v samt när det blev isbildning i hagen. Vid föltiden drogs skorna och hon gick barfota igen (tack-o.lov) Vi körde, red och donade. GA Linköping kom med kullersten, 4 ggr så fick jag sko på igen. Annars hade risken varit spruckna hovar.
    Docka har väldigt bra hovar men man ska inte utsätta dem för mycket. Skritt/trav på grusväg/asfalt/skogsväg några timmar per v är helt ok men se till vad hästen säger. En häst med skor behvöer inte ge bättre påskjut bak än en oskodd häst.Beror helt på hur hästen är balanserad.
    Mimmis,Lyssna till dig själv, fråga en hovslagare och se hr Tindra rör sig.. Har en bra hovslagare du kan fråga är du är här.
    Kram från Anna

    PS GOTT NYTT ÅR

    SvaraRadera
  2. Alltid en avvägning hur mycket/till vad man använder hästen och vilka förutsättningar den har. Jag tycker personligen det ska vara skor när hästen är/ska igång och arbetar regelbundet, då kan man göra det man vill och ta sig fram där man vill. Ett par brodd i när det blir halt känns tryggt för mig och min häst. Sen att sko bara fram eller runt om.... ?? ...
    Loka har också gått utan skor när hon haft föl och förra vintern när hon mest vilade.
    Skönt om Tindra inte är så tåöm som tidigare. Hade varit kul om du kunde hänga med oss och "harva grusväg". Hör med Johan om inte annat, han har ju fixat hennes hovar flera gånger ju.
    /Marianne

    SvaraRadera
  3. Tack för era kloka synpunkter alltid intressant att läsa/lyssna på era åsikter.

    Hovis är kontaktad så väntar på svar.

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...