lördag 11 februari 2012

RAPID SKAFFAR SIG FAST FÖRHÅLLANDE I SOMMAR - TINDRAS TRÄNING

Malin har kommit överens med en hästägare att dennes sto skall gå med Rapid i stort hela sommaren. Hingsten kommer därför ej att finna tillgänglig för andra ston detta år.
Fina Rapid har skaffat fast sällskap.

Foto: C.Österlöf, Tindras far Rapid
Idag har vi skrittat med vagn ca 45 minuter, energisk skritt värmer upp kroppen, vilket minskar risken för sträckningar och bristningar i muskulaturen. Blodomloppet kommer i gång vilket medför att musklerna syresätt väl och får tillräckligt med bränsle för sitt arbete.

Någon sa: – Vi brukar säga att nordsvenskarna har ett öga i varje hov och det märks så väl när vi går i skogen. Hon tar sig fram och väljer bra vägar. det liksom bara flyter på, på ett sätt som är svårt att förklara.


I mitten av träningspasset tog vi en ordentligt ökad trav som sedan gick ner till arbetstrav inte i skogen då naturligtvis. Avslutade med att skritta i minst 10 minuter eller tills andningen lugnat sig. Denna s k träckning hjälper till att kyla hästen och att arbeta ut slaggprodukter ur muskulaturen. Det är också psykiskt viktigt att pusta ut och slappna av. Göra allt för att hästen skall känna sig komfortabel (hennes lön för mödan). det är så roligt att jobba med Tindra för hon är så samarbetsvillig och tycker det är roligt.

Hittade en sida med bra info:

Kontrollera pulsen - pulstagning är ett mycket bra sätt att hålla sig ajour med hur hästen mår och hur träningen framskrider. Genom att notera hästens normala vilopuls och sedan regelbundet följa dess återhämtningspuls 10-12 min efter avslutat hårt arbete har man ett redskap för att tidigt upptäcka om hästen börjar bli överansträngd eller sjuk. Man har också kontroll på om konditionen förbättras och om träningen kan intensifieras.

Generellt säger man att en återhämtningspuls på 60-80 slag/min visar att hästen lätt klarar sitt arbete och kan ansträngas hårdare.

Ju bättre kondition en häst har, desto snabbare kommer den ner i låg återhämtningspuls.
Normalvärdet är individuellt och varierar mellan:
28-44 slag/min för en vuxen häst
40-55 slag/min för en unghäst
100-120 slag/min för ett föl
Pulsen kan bl a kännas i vänster armhåla med flat hand och på utsidan av benet nere vid kotan.

Från det ena till det andra.

Vet en Tjej i byn som skulle vilja ha denna sadel:
Sadelmagasinet har fått in en ny ponnysadel (upp till 15,5") av märket Tekna. Det roliga är, den finns i rosa! 5194:- får man lägga ut för en sån.



Kan man bli mer ledsen när man ser detta:
http://apn.blogg.se/2011/may/love-ko-kabayo-ko-jag-alskar-min-hast-1.html 


 
Härlig himmel i Klasaröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...