lördag 7 april 2012

FORTSÄTTNING PÅ BETT

Idag har det varit kallt och vi gick inte ut förrän kl. 13.00 för att köra ett par varv i byn, idag fick Tindra gå framför vagnen och det var nyttigt med tanke på alla flaggor som är uppsatta inför konstrundan i byn. Och min lilla pärla skötte sig utmärkt. Efter de åkte Emma jag och Eva för att inhandla en loksele till Emmas Lilleman. Det blev ett bra pris på 600 kr för en begagnad. Emma blev överlycklig.

Hittade en sida som jag gillade ang. att tänka på vid betsling.

Betsling, att tänka på!

Jag arbetar som hästtandtekniker sedan 10 år och behandlar både rid- och travhästar. Under behandlingarna ser jag ofta bettrelaterade skador i hästens mun. Ofta utan att ryttaren känner till saken och tror att hästens beteende beror på något annat.
Mycket har sagts och kommer att sägas om bettet i hästens mun. Informationen jag ger här är ur en hästtandläkares synvinkel. Med många behandlade hästar bakom mig har jag fått en god insikt i ämnet. Fel betslade hästar ger problem vid ridningen och skador i munnen...http://hastprodukter.se/pages.asp?pageid=11


I korta drag Undersök

  • undersökning, ev behandling och bettillpassning innan arbete påbörjas, eller vid 2,5 år.
  • Hästar som arbetar kontinuerligt bör därefter undersökas en gång årligen, eller enligt behandlingsplan.
  • Hästar som ej arbetar, exempelvis avelsston och som vid en första undersökning ej ses behäftade med några större bettavvikelser el skador undersöks igen vid 4,5 års ålder. (vid avslutad tandväxling). Är läget stabilt även då och hästen även fortsättningsvis ej arbetas kan man tänka sig att dra ut på tiden mellan undersökningarna.
  • När hästen kommer upp i 12 – 14 års åldern bör den undersökas igen även om den inte arbetar eftersom rotutvecklingen är under avslutande. http://www.web.house43.net/?pageid=179&textid=474&textholderid=115

Betsla

  • Vänj den unga hästen vid någon form av bettlöst alternativ.
  • Börja gärna med ett oledat bett när hästen ska vänjas vid bett.
  • Tänk på att inte spänna upp bettet i munnen, det bör ligga med ett lätt tryck upp mot mungipan, ca två cm från första kindtanden.
  • Variera betslingen, ofta, helst inte mer än två dagar i rad med samma betsling.
  • Anpassa betslingen individuellt till varje häst.
  • Tänk på att även variera typ av nosgrimma och rid/kör utan nosgrimma med jämna mellanrum som en egenkontroll på hur det fungerar.



Hittade en bra övning på Hippson.se.

- Efter en vila har många ryttare blivit farträdda och de flesta hästar är lite vildare än vanligt. Det gäller även hästar som inte är så heta på marken, de kan tända till när hindren kommer fram, säger hippologen och ridläraren Jenny Ekdal.
Hon säger att man bara förstärker hästens vilja att springa mot handen om man håller i den statiskt.
- Hästar kan vara pigga, men om man inte tar för mycket i dem slutar de snart springa. Kolla på hur det fungerar på longerlina när man är utan broms, de brukar lugna ner sig efter några varv.
 
http://www.hippson.se/ridovningar/uppvarmning-for-vintervilad-hopphast.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...