onsdag 11 april 2012

VILA & TIPS OM ÖRTER

Idag har hästarna fått vila, behövligt efter 5 dagars intensiv träning. Då vi har börjat trava ca 2,2 km. Efter en månads aktivt skrittande.

Jag åker bil in till Sjöbo nästan varje dag och där står en "gammal" fjording helt apatisk. Vad gör man? Den har stått där så länge jag bott här ca 8 år. Jag stannade en dag och då sa jag hej gumman... hästen gnäggade och blev superglad att någon ville tala med med den. Jag lider med hästen som stått själv såååå länge.

Vad hade ni gjort?


Tips om örter!

Som ni kanske vet finns det ett dussin olika örter, och de är dessutom väldigt bra att ge våra hästar. Men vad är det dem gör egentligen? Och vilken ört är bra för vad? Ja det är inte alltid så lätt att veta, men svaren har ni här! De flesta finns att köpa på Örtagården.

NIS – Pimpinella anisum – Frön
Verkan: Kramp stillande – minskar spänningen i den glatta muskulaturen, Slemlösande, Minskar väderspänningar och gaser.
Användning: Mot hosta som slemlösande medel och mot matsmältvingsstörningar som kolik.





ARNICA – Arnica montana – Blad och rotstock
Verkan: Antiinflammatorisk, sårläkande.
Varning: Bör ej användas invärtes annat än i homeopatisk form.
Användning: Kan användas utvärtes i form av tinktur, i liniment eller salva vid slag, sår, inflammation och muskelbristningar. Arnica används invärtes i homeopatisk form för ”blåmärken”, inflammation, chock och för att sänka feber. Undvik att använda arnica tinktur på öppna sår dl det uppstår en stickande känsla. Många tävlingsryttare, trav- och galopptränare använder Arnica efter tävling och hård träning för att hjälpa hästarna att övervinna muskelvärk och inflammation.





BRÄNNÄSSLA – Urtica dioica – Delar ovan mark.
Verkan: Blodrenande, välgörande för slemhinnor och vävnader, vätskedrivande, cirkulationsbefrämjande.
Användning: Nässla är väldigt rik på klorofyll, vitamin C och Järn och är ett välgörande medel för hästar. Nässla stimulerar cirkulationen och agerar blodrenande vilket gör den vid konditioner som artrit, reumatism och fång.
Notera: Det kan hända att vissa individer kan få nässelutslag, var observant på hästar med känslig hud. Om det uppstår en reaktion avbryt.





BOCKHORNSKLÖVER – Trigonella foenum-graecum – frön.
Verkan: Näringsrik, laxerande, skyddar membran i mage, mun, hals och urin organen.
Användning: Bockhornsklöver har använts som tillskott till hästar i minst 80 år. Den goda smaken tilltalar även kräsna och den kemiska strukturen liknar torsklever oljans. Excellent för mjölk produktion och för att lena inflammerade tarmar. Kombineras väl med Vitlök.





BOVETE – Fagopyrum esculentum – Växtdelar ovan jord
Verkan: Vidgar och stärker blodkärl, antihistamin (medel mot allergier).
Användning: Excellent för förbättring av cirkulationen i extremiteterna och stärker kapillärer som har tendens att brista.



DJÄVUSKLO – Harpagophytum procumbens – Rot.
Verkan: Anti-inflammatorisk, anti-reumatisk, smärtstillande.
Användning: Vid smärta och inflammation, ledproblem, artrit. Djävulsklo har visat sig vara mer än konkurrens kraftig vid kliniska undersökningar. Den kan mäta sig med farmasepiska smärtstillande medel och icke-steroida anti-inflammatoriska medel.
Varning: På människor har den påvisats ha en livmoder stimulerande effekt. Ge ej till dräktiga ston.

ECHINACEA – Echinacea angustifolia, E. purpurea – Blommor, Frön och Rötter.
Verkan: Anti-bakteriell, befrämjar syresättningen av blodet, immunsystems understödjande, anti-virus, antibiotisk.
Användning: Traditionellt använd för att stärka immunförsvaret och bekämpa bakterie infektioner. Echinacea kan användas utvärtes som kompress på sår och infektioner. Används invärtes för problem i övre luftvägarna och mot virus. I före byggande syfte stärker den motståndskraften mot infektioner. Används också för att bygga upp och stärka efter en period av dålig hälsa.



FROSSÖRT – Scutellaria laterifolia – Växtdelar ovan jord.
Verkan: Lugnande, anti-kramp, reparerar och återställer nerver.
Användning: Traditionellt vid Epilepsi och har visat sig väldigt effektiv hos hundar som lider av det. Den lugnar nervösspänning, utan att skapa ett drogat el. sömnigt tillstånd. Även mot migrän hos människor.



GINKGO – Ginkgo biloba – Blad.
Verkan: Anti-astmatisk, Bronkutvidgande, cirkulationsbefrämjande.
Användning: En av de äldsta medicinalväxter människan känner till. Ginkgo används för att öka blod tillförseln till extremiteterna. Den har också visat sig hjälpa vid problem i bronkerna och vid tillstånd som astma.



GROBLAD – Plantago major – Blad.
Verkan: Vävnads nybildande, anti-bakteriell, anti-inflammatorisk, vätskedrivande, stärkande medel.
Användning: Grobladen har liknande egenskaper som Vallörtens utan alkaloid innehåll. Den är utmärkt för matsmältningen och smärtsamma urinerings problem. Precis som Vallörten innehåller Groblad allantoin vilket accelererar läkningen av sår. När de färska bladen krossas läggs de på smärtsamma bett, stick eller sår. Utmärkt vid munsår, inflammerat tandkött och bölder.



GULLRIS – Solidago virgaurea – Blommor och Blad.
Verkan: Sammandragande, väderfördelande, bakteriedödande, milt vätske drivande.
Användning: Vid matsmältnings besvär och för att stimulera aptiten. Används mot artrit och reumatism. Utvärtes för baddning av sår för att understödja läkning av vävnad speciellt om risk för infektion föreligger.



HAGTORN – Crataegus oxyacantha – Blommor, Bär och Löv.
Verkan: Vidgar blodkärl, blodtryckssänkande, tonikum.
Användning: Hagtorn är en av de äldsta medicinalväxterna som använts speciellt för djur. Beroende på växtplats används antingen bladen, bären eller blommorna. Alla dessa har samma verkan. Det är en av de bästa hjärtstärkande medel som finns och har välgörande effekt på blodtryck och cirkulationssystemet rent allmänt. Dess flavonoid innehåll har en utvidgande effekt på blodkärl, speciellt till områden som varit angripen av ben eller led degeneration.



HALLON – Rubus idaeus – Blad.
Verkan: Välgörande på slemhinnor och vävnader, förlossningsunderlättande.
Användning: Traditionellt på både människor och djur för att stärka livmodern och hjälpa till med värkarna. Idealisk för avelsston de sista veckorna före fölning. Den hjälper till att minska risken för blödningar, hjälper till i utdrivningsskedet, befrämjar utrensningen/efterbörden efter fölningen och sammandragningen av livmodern.



HAMPFLOCKEL – Eupatorium perfoliatum – Växtdelar ovan jord.
Verkan: febernedsättande, krampstillande i den glatta muskulaturen, främjar mag och tarmrörelserna.
Användning: Används traditionellt mot feber, övre luftvägsslem, ”förkylningsliknande” tillstånd speciellt den typ med ” värk i benen”.



JÄRNÖRT – Verbena officinalis – Delar ovan jord.
Verkan: Anti-kramp, lugnande, understödjer-stimulerar-skyddar levern, reparerar och återställer nervbanor.
Användning: För att understödja och stärka nervsystemet, speciellt när det blivit försvagat efter sjukdom.



KAMOMILL – Matricaria recutita – Blommor.
Verkan: Lugnande, anti-inflammatorisk, krampstillande (glatt muskulatur), väderspänningsreducerande.
Användning: Lindra spänning och stress. Den har en smärtstillande och anti-inflammatorisk effekt vid reumatism och artrit. Mot nervös kolik och luftvägsproblem dl den har lugnande och kramplösande effekt på glatt muskulatur i matsmältnings kanaler och bronker. Vid svårläkta sår – Koka upp vatten häll över kamomillen (1 tsk/dl) och låt dra i 5-10 min (infusion) låt svalna och tvätta såret. Vid irriterade ögon späd infusionen med 2 delar bakteriefritt (kokat eller destillerat) vatten.



KELP – Fucus vesiculosus – Havstlng
Verkan: Anti-hypothyreoid, anti-reumatisk
Användning: Traditionellt som tillskott till djur för det höga näringsinnehållet av livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Kelp kan ges dagligen i hästens och hundens foder. Kan användas som organisk gödning av åkrar. Kelp är rik på Jod och används vid behandling av underaktiv sköldkörtel. Smaken på Kelp är stark och bör introduceras gradvis.


LAKRITS – Glycyrrhiza glabra – Rot.
Verkan: Skyddar vävnader och membran i den glatta muskulaturen (mun, hals, luftrör, mage och urinorgan), främjar mag och tarmrörelserna, välgörande för mage, slemlösande.
Användning: Använd i mer än 3000 år inom örtmedicinen. Den skyddande förmågan gör att den är utmärkt vid magsår och andra inflammationer i slemhinnor. Den slemlösande och lenande verkan hjälper till att lösa slem och befrämjar utforslingen av detta. Den lenar vid ”host irriterade” slemhinnor.



LÄKEMALVA – Althea officinalis – Rot och Blad.
Verkan: Slemlösande, skyddar glatt muskulatur, Mjukgörande.
Användning: Befrämjar utförsel av slem. Den är speciellt välgörande vid torr hosta. Den hjälper till att läka ut magsår pga sin skyddande verkan. Den är utmärkt mot inflammationer i matsmältningsapparaten som kolitis. Skyddande och läkande på urin organen. För djur med anlag för eller återkommande spastisk kolik. Läkemalva kan användas utvärtes som omslag för att dra ut infektioner i sår. Den lenande och mjukgörande verkan är idealiskt medel för hästar och hundar benägna att fl urinbllskatarr och andra inflammationer i urinblåsan, även mot njursten.



MARIA TISTEL – Silybum marianum – Frön.
Verkan: Skyddar glatt muskulatur, understödjer och skyddar levern, stimulerar mjölkproduktion.
Användning: För att öka mjölk produktion. Den är avgiftande pl kroppssystamet. Den används för dess välgörande verkan på levern, den skyddar inte bara levern från gifter i blodet utan påskyndar även uppbyggnaden av skadade leverceller. Maria tisteln är speciellt välgörande för djur med leverskador p.g.a. förgiftning, parasit invation, långvarig medicinering eller efter intag/injesering av starka mediciner.



MASKROS – Taraxacum officinalis – blad och rot.
Verkan: Urindrivande, understödjande och stimulerande för levern, tonikum.
Användning: Traditionellt användes den till hästar som vår-tonikum och som urindrivande medel. Den är rik på mineraler som Kalium och Magnesium. Maskros innehåller också mycket vitaminer såsom A, B, C och D. Bladen har starkare urindrivande förmåga medan roten understödjer levern mer och befrämjar produktionen av galla.



MUNKPEPPAR – Vitex agnus castus – frön. 
Verkan: Hormon balanserande/normaliserande.
Användning: Vid hormonell obalans som leder till beteende störningar och psykiska problem. Vid infertilitet som vid skendräktighet och hingstigt beteende. Traditionellt använd för att regulera brunst perioderna, öka mjölkproduktion och balancera hormon nivln.



”N. Amr. HORTENSIA”/HYDRANGEA (Har inget Sv. Namn) – Hydrangea arborescens – Rot.
Verkan: Urindrivande.
Användning: Hydrangea är en traditionell och utmärkt botemedel vid blås- och njursten, antingen som hjälp att eliminera dem eller hindra uppkomsten av sten hos djur som är mottaglig för dem.





”N. Amr. ASK”/PRICKLY ASH BARK (Har inget svenskt namn) – Zanthoxylum clava-herculis – Bark.
Verkan: Cirkulationsbefrämjande, antireumatisk, smärtstillande, svettnings befrämjande vid sänkning av feber, gasfördelande.
Användning: Traditionellt för att behandla reumatism, dålig blodcirkulation speciellt benen, matsmältnings problem som kolik och vid feber. Prickly Ash har upptäckts ha en stimulerande effekt på lymfa systemet och slemhinnor. Utmärkt för att öka blodtillförseln till delar där blodflödet tidigare varit begränsat.



NYPON – Rosa canina – Bär/nypon.
Verkan: Välgörande och sammandragande på slemhinnor och vävnader, kappillerstärkande, främjar normal avföring vid diarré.
Användning: För dess höga C vitamin och flavonoidinnehlll. Nypon innehåller vitamin P (C-complexet, citrin, rutin, hesperdin och flavoner) vilket behövs för att vitamin C skall absorberas och fungera normalt. P-vitaminets främsta uppgift är att öka kapillärernas styrka och hjälper vitamin C att hålla bindväven frisk. Befrämjar blodcirkulationen till extremiteterna. Den stora mängden C-vitamin stärker kroppens försvar mot infektioner. Den milda sammandragande effekten hjälper djur med anlag för diarré.



PEPPARMINT – Mentha piperita – Blad.
Verkan: Kramplösande, gasfördelande, matsmaltnings befrämjande.
Användning: Liksom vitlök har pepparmint använts som aptitretare. Den har en lugnande och lenande effekt på matsmältningsapparaten och den eteriska oljan är bra mot magsår och gasbildningar.



RINGBLOMMA – Calendula officinalis – Kronblad.
Verkan: Anti-inflammatorisk, anti-svamp, anti- bakteriell, sårläkande, välgörande på slemhinnor och vävnader.
Användning: Till hud och sårvård. Vid mugg och strålröta. Som blod tonikum. Utmärkt medel för Lymf- och urinsystem speciellt när den kombineras med Snärjmåra.



RÖDALM – Ulmus rubra, U. fulva – Inner Bark.
Verkan: Lenar slemhinnor spec. i mage och tarm, mjukgörande, sammandragande, näringsrik.
Användning: Rödalm innehåller mycket slem och är därmed utmärkt för problem i matsmältningssystemet som colitis och magsår. Den lenar och mildrar maginflammationer samtidigt är den väldigt näringsrik. Den kan användas utvärtes ofta tillsammans med Läkemalva för att dra ut gift/var ur sår. Den främjar läkning. Utmärkt för föl eller äldre hästar som lätt får diarré, den milda sammandragande effekten lenar alla irritationer och inflammationer.



SNÄRJMLRA – Galium aparine – Växtdelar ovan jord.
Verkan: Urindrivande, blodrenande.
Användning: Snärjmåra letas ofta upp och äts villigt av hästar när de får tillfälle. den är utmärkt för lymfsystemet, speciellt när den kombineras med Ringblomma. Rik på mineraler understödjer den urin organen att forsla ut oönskad vätska bla. i fyllda ben (gallor).



ROSMARIN – Rosmarinus officinalis – Blad.
Verkan: Antiseptisk, anti-inflammatorisk, lugnande, anti-kramp, stimulerande.
Användning: Traditionellt mot reumatiska åkommor. Rosmarin stimulerar blodcirkulationen och agerar som blodrenare. Den innehåller en flavonoid som skyddar mot kappillersvaghet. Den har också en utmärkt lenande och lugnande effekt på matsmältningssystemet. Rosmarin har både anti-bakteriell och anti-svamp verkan. En infusion av Rosmarin kan användas för baddning av sår och utslag. Den eteriska oljan kan användas utspädd till massage av ansträngda och trötta muskler. Oljan innehåller thymol och camfer kan den ge utslag i en Jockey Club el. F.E.I. test. Det kan vara smart att avstå från den eteriska oljan vid reglements tävlingar.
Notera: Ge ej till dräktiga ston för dess möjliga stimulerande effekt på livmodern.



SALVIA – Salva officinalis – Blad.


RÖLLEKA – Achillea millefolium – hela växten.
Verkan: Anti-inflammatorisk, sammandragande, blodstillande, vidgar blodkärl, stimulerar matsmältning.
Användning: Traditionellt för sårvård, för att stoppa blödning och befrämja läkningen. För urinvägs åkommor som Blåskatarr och urinvägsinfektion. Rölleka har en gynnsam effekt på blod förrådet och är utmärkt för läkning och stärkning av ”trasiga” blodkärl. Den är en apptitstimulerande p.g.a. den bittra smaken.


STOR KARDBORRE – Arctium lappa – Rot.
Verkan: Blodrenande, vävnadsnybildande, matsmältningsstimulerande, urindrivande.
Användning: Traditionellt använd mot reumatism och ledinflammationer. Vid matsmältnings besvär för att stimulera produktionen av galla. Utmärkt tonikum för lever och njurfunktion. Även blodrubbningar som kan framkalla eksem eller torr, skorvig och mjällig hud.



TROLLHASSEL – Hamamelis virginiana – Blad, Kvistar, Bark
Verkan: Sammdragande.
Användning: Destillerad Trollhassel är traditionellt använd för baddning/tvättning av sår och svullnader. Den sammandragande effekten stoppar lätta blödningar. Idealisk att ”tvätta” hästen i efter hård träning och tävling, speciellt vid muskelbristningar och ömma muskler. Kan användas utvärtes tillsammans med Arnica tinktur vid inflammation och bristningar.



VALLÖRT – Symphytum officinalis – Blad.
Verkan: Membranskyddande i hals, mage och urin organ. Slemlösande, anti-inflammatorisk.
Användning: UK´s Ministry of Agriculture har utfärdat ett direktiv att vallört ej bör ges till hästar över en lång tid för vallörtens akaloid innehåll. Vallörten befrämjar cell produktion och det finns dock inget bättre som på kort tid läker sår, minska utgjutningar vid slag, lenande vid problem i matsmältnings apparaten. Den skyndar på läkningstiden vid frakturer och befrämjar cirkulation. Vallört används invärtes med bladen och utvärtes som våtvarmt omslag, salva eller olja.



VITLÖK – Allium sativum – löken.
Verkan: Antiseptisk, host befordrande, slemlösande, antibiotiskt.
Användning: Används omfattande i hästfoder och tillskott. För djur med hosta, slem ansamlingar och generella luftvägs problem. den underlättar utforsling av slem från luftvägarna. Rik pl Svavel ar den en bra blodrenare. Efter intag utsöndras ämnen som agerar flugbortstötande. För kräsna djur får man presentera vitlöken gradvis i maten.
Varning: Ges med försiktighet till digivande ston dl fölungen kan sluta dia pga olustig smak.



VÄNDEROT – Valeriana officinalis – Rot.
Verkan: Lugnande, väderfördelande, anti-spasm/kramp, milt tarmstimulerande, reparerar och återställer nervbanor.
Användning: Traditionellt vid oro, stress, upprördhet, nervös utmattning och rastlöshet. Vänderotens kramplösande och väderfördelande effekter är idealiska för matsmältningsproblem, som mag kramp, spasmodisk el. stressrelaterad kolik och kolitis. I större mängder agerar den laxativt.



ÖGONTRÖST – Euphrasia officinalis – Delar ovan jord.
Verkan: Anti-inflammatorisk, Sammandragande, tonikum, bindande och sammandragande på slemhinnor och vävnader.
Användning: Traditionellt både invärtes och utvärtes för djur med ögontillstånd som inflammationer och sår. till ögon bad en tsk/2 dl vatten.

Källa: http://www.djurhalsan.se/Produkter/ortguide.htm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...