måndag 16 april 2012

VÄNSKAPSLEKEN 1

Träna på vänskapslekarna här kommer den första av sju:
Den här leken är till för att lära din häst att inte se dig som ett rovdjur, det du utsätter hästen för ska inte vara något farligt. Om du till exempel berör din häst med en plastpåse ska du hjälpa din häst att känna sig trygg med det, för den ska helt enkelt veta att du aldrig skulle utsätta den för något farligt. 

Du bör skapa sådant tillit hos din häst att du kan ta på den överallt. I munnen, på bakbenen, under svansen, i öronen, osv. Du börjar alltid med att beröra med dina händer, när hästen accepterar att du gör det överallt kan du gå över till en carrotstick eller ett spö, och sedan en plastpåse, osv. 

Det är bara fantasin som sätter gränser vad du väljer att leka med!

Om vi säger att hästen tycker det är jobbigt att någon rör vid dens öron. Så gör vi inte så att vi går och tar tag i öronen och väntar tills den ”lugnat ner sig” – Se det var inte så farligt! Istället tar man det steg för steg.

Men börjar där hästen tycker det är helt okej att an rör vid den och inte bryr sig allt. Så vid mitten av halsen kanske. Men så fort man rör handen någon cm närmare örat så höjer den huvudet lite. Hästen visar då vart tröskel börjar. Och då fortsätter man att klappa fram till den tröskeln, och tillbaka, fram och tillbaka tills hästen inte reagerar där längre. Då kan man flytta sin hand ytterligare närmare öronen, och fortsätta att klappa fram och tillbaka, fram och tillbaka.
Har man en stor häst är det lättast att göra detta med en carrotstick då man kan fortsätta att klappa fram och tillbaka även om hästen har en lång och hög hals. Det gäller att alltså ta hand om de små bekymren först och jobba sig fram till det häten tycker det är läskigt. Det är ganska logiskt, om hästen inte tycker det är okej att man klappar på halsen, varför skulle den tycka att det var okej när vi rör en så känslig del som öronen?

Under denna lek ska hästen helst stå med en sänkt och avslappnad hals. Skulle hästen höja huvudet, flytta på sig, eller rent av bli rädd när du närmar dig en viss kroppsdel så måste du backa tillbaka och avancera sakta men säkert framåt igen, och inte gå vidare förrän hästen är helt lugn! Det är viktigt att du använder rytm när du berör hästen med dina händer eller något föremål, du väntar tills du ser att hästen avslappnad och då tar du tillbaka det läskiga. De tre R’en, Rythm, Relaxation and Retreat.
http://lycklighast.wordpress.com/seven-games-de-sju-lekarna/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna en rad...