onsdag 2 maj 2012

ATT HOPPA UPP PÅ SIN HÄST
Veckans övning är både säker praktisk och imponerande att kunna. Hur många har inte problem att hoppa upp på sin häst? Framförallt om man vill hoppa upp ifrån en pall, då ställer man pallen vid hästen och precis när man tänker sätta foten i stigbygeln går hästen iväg något steg…
Veckans övning kommer alltså att förklara för er hur jag lär hästar att hjälpa till vid uppsittning. Om man har ett staket man kan stå /sitta på är det bra, annars ställer man en pall eller liknande vid en vägg. Vill då då alltså att hästen ska kunna ställa upp sig med zon 3, sadelläget hos oss så att det bara är att stiga upp.
Först och främst, tänk inte att ni kommer fina det här på en dag och kunna rida samma dag. Sen är det viktigt att ni inte bara går och tränar på den här övningen, den kräver men lugn och sansad häst som kan stå stilla utan att vilja galoppera. Så se till att ha hästen ordentligt uppvärmd och redo, mentalt, känslomässigt och fysiskt, innan ni börjar med övningen.

  1. Ställ er på pallen/ staketet, och se först till att hästen är trygg med att ha er på en högre höjd, lek några av de sju lekarna och framförallt squeeze game.
  2. När ni vet att hästen helt accepterar att ni är högre upp, vill ni kunna göra ett squeeze game, och kunna stanna hästen (yoyo game) med mer i zon 3, sadelläget. Det gör ingenting om det i början blir att hästen ställer sig med er vid bogen. Flera hästar kan tycka det är obehagligt att ha något i zon 3 ifall de upplevt ridningen som mindre trevlig. Så fråga snällt, och har hästen svårt att våga stanna utan vill fortsätta framåt eller glida iväg åt sidan så lät den göra det. Testa bara igen.
  3. När hästen kan stanna mer er i zon 3 kan ni börja göra friendly game, så att hästen förstår att det är mycket skönt att ha er i zon 3. Använg carrotsticken så att ni kan göra friendly game när hästen är längre bort, och se vartefter om ni kan få hästen att stanna närmare om närmare er. Kom ihåg att göra det från båda sidor! Ni kan emellanåt även gå iväg och leka lite, och sen komma tillbaka och vila med dig på pallen i hästens zon 3. Om man är skicklig kan man redan här få sin häst att vara delaktig och underlätta vid uppsittning. Men vi ska ta det ett steg längre.
  4. Se till så att ni kan flytta er häst från ena sidan av staketet, till den andra med hjälp av driving game. När det fungerar vill vi få in att hästen ska kunna flytta Mot oss. Som ni ser på videon ber jag om driving game åt vänster, och har min arm på samma sida som jag petar, vilket är vänster. Men i slutet tar jag över min arm så att armen befinner sig på hästens högre sida, men sticken petar fortfarande på höger sida. När hästen kan ta ett steg på det viset, kanman gå vidare med att näst hästen står vid sidan av staketet, så börjar med att ha armen på ”fel” sida av hästen, alltså samma håll som den ska åt. Exempelvis petar sticken på vänster sida, men armen befinner sig på höger. Förstår inte hästen bör man inte öka och öka faserna, utan istället ta över armen på ”rätt” sida så att hästen förstår det bättre. Så fort den går åt rätt håll tar man över armen tillbaka på ”fel” sida.
Det är mycket vanligt och naturligt för hästen att inte förstå när man håller armen på höger sida samtidigt som vi vill att hästen ska gå åt höger. Därför krävs det tålamod, upprepning och eftergift vid minsta försök åt rätt håll. Börjar hästen gå åt fel håll, och alltså ”gå emot” trycket, så fortsätter man, man låter hästen komma ända till staketet om den behöver, och man väntar tills den listar ut vad vi är ute efter.
Lycka till och gör det inte svårare än vad det är!

1 kommentar:

  1. Kul att du gillar våra inlägg. Läka gärna till oss!

    SvaraRadera

Skriv gärna en rad...