lördag 25 januari 2014

NYA TAG 2014

Man brukar säga att man tar nya tag inför det nya året men det gör vi ju nog alla lite till mans varje dag . Men hoppet från 2013 till 2014 har inneburit att Milda Makter närmar sig att bli ett år och nya mål skall nås.


Promenaderna har gått bra fram tills idag då hon för första gången protesterade, stegrade och var väldigt tittig. Men för övrigt så står hon fint vid uppbindning och lyfter snällt alla fyra vid hovkratsning samt att hon går på hästtransporten utan protester. Avmaskning och likaså stelkrampsvaccinering
 Så långt har vi nått våra mål 2013.




Avvänjning med Milda Makter kommer hon och mor Tindra få sköta själva då de går på lösdrift förutsatt att inte Tindra tunnar ur för mycket.

Om man inte lägger sig i naturens gång kan man i allmänhet se att ett sto som är dräktigt själv stöter bort fjolårsfölet några månader före nästa fölning. Ofta sker detta när fölet är 9-12 månader gammalt annars sker det vid ungefär 16 månaders ålder. Enligt min erfarenhet sker det ofta ganska tvärt. Plötsligt säger stoet ifrån en dag, och sen är den saken nog diskuterad.

"I en studie där tvååringar stallades in för första gången fick forskarna ett alarmerande resultat; hela 67 procent av dem som stod i ensambox hade efter tolv veckor utvecklat onormala beteenden, trots att de kunde se och höra sina boxgrannar och hade tillgång till mycket vallfoder och halm. Man har även sett att unghästar som hålls ensamma ökar mindre i vikt än de som hålls två och två. De kan även få lägre bendensitet, förmodligen på grund av mindre belastning på skelettet på grund av passivitet.
Om det finns möjlighet att ha några vuxna hästar i den avvanda fölgruppen har det stort inflytande på fölens välmående. Två studier har visat att det blir färre stressrelaterade beteenden, lägre kortisolnivåer, mindre aggressivitet och färre onormala beteenden om det finns vuxna hästar i flocken. De vuxna hästarna behöver inte vara släkt med fölen, det går bra med både ston och valacker och de behöver inte ha gått i gruppen innan avvänjningen."
Källa: http://www.hippson.se/artikelarkivet/avel/senarelagd-avvanjning-ger-farre-problem.htm 


2014 års mål blir tillvänjning av träns och bett, tömkörning och mycket social markträning.


Nåja från det ena till det andra hittade jag bild på Haugsvarten, Milda Makters morfarsfar.


Hittade en bild på vackra Haugsvarten Milda Makters morfarsfar.








2 kommentarer:

  1. Klart man ska ta nya tag varje år och i år det ju faktiskt hästens år så då ska man nog ta i lite extra ;-) Fin blogg du har!! Ha en bra dag!! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Erica för din kommentar. Ja hästens år varje år men vet att det är just i år.

      Radera

Skriv gärna en rad...