måndag 3 januari 2011

FRYSER HÄSTEN PÅ VINTERN?

Ja här verkar min häst reglera sin temperatur...


Hur hästar reglerar sin temeratur

http://www.barrskogsfilm.se/artiklar/kroppstemperatur.html


Det finns några olika studier/undersökningar där man har tittat på det här med hästar och temperatur, här är några exempel:
 • I en undersökning som gjordes använda man fyra travhästar och en shetlandsponny,  hästarna utförde lätt arbete – så de fodrades enligt detta. De här hästarna upplevde att en temperatur mellan 5 – 25 grader var behaglig.
 • Vid en annan undersökning fann man att ett ponnyföl som var 1 vecka gammalt hade en Nedre Kritisk Temperatur på 18,6 grader.
 • Varmblodsåringar som utfodrades restriktivt hade en NKT vid 0 grader, medan jämnåriga hästar som var acklimatiserade och som samtidigt hade fri tillgång på foder hade en NKT på -11 grader.
 • En tävlingshäst som arbetar på medel till hög nivå och som fodras efter dessa förutsättningar, hästen är klippt och har täcke på sig, den beräknas ha en NKT vid ca -15 grader.
 • Källa: Hästens reglering av kroppstemperatur och dess värmeballans av Agronomie doktor Karin Morgan.
Praktisk tillämpning
Hur kan man påverka hästens värmebalans? De viktigaste faktorerna för värmebalansen och den nedre kritiska temperaturen är hästens foderintag, kroppens isolering och kroppsytan.

Fodrets energimängd är avgörande för hur mycket värme hästen producerar. Detta kan skötaren påverka genom fodermängden samt i viss mån med foderslag. Vid ökat foderintag producerar hästen mer värme, eftersom värme är en biprodukt av ämnesomsättningen. Den nedre kritiska temperaturen för hästarna i försöket i klimatkammaren var i medeltal 5 °C. Dessa hästar var uppstallade inomhus och vistades i hage under dagen. De normalstora hästarna åt ungefär 8 kg hö per dag.

När omgivningstemperaturen sjönk förlorade hästarna extra energi motsvarande ca 32 W/m2 för varje 10 graders sänkning under den kritiska temperaturen. Den extra värmeförlusten för en häst på 500 kg kan motsvaras av ungefär 0,15 kg hö/dag för varje grad under den nedre kritiska temperaturen. Figur 2 visar en kurva med motsvarande högiva för olika kroppsvikter. I litteraturen anges värden för den nedre kritiska temperaturen från -15 °C till 20 °C där den högre siffran avser föl. Vid mätningar av ämnesomsättningen på hästar i Kanada fick man fram en nedre kritisk temperatur på -15°C. Dessa hästar fick dock 1,5 gång mer foder än hästarna i klimatkammarförsöket och deras ämnesomsättning var anpassad till utevistelse hela dygnet. Allmänt gäller att hästar i träning och växande hästar har en energirikare foderstat och därför klarar lägre temperaturer än hästar av motsvarande vikt som varken tränas eller växer.För att klara värmebalansen vid kyla behöver hästen mera foder. En häst på 500 kg behöver ungefär 0,15 kg hö extra för varje grad under den nedre kritiska temperaturen, dvs. cirka 20x0,15 = 3 kg vid -2 °C, om den nedre kritiska temperaturen är 18 °C. 
Källa: http://hippocampus.slu.se/bibliotek/lasmer.cfm?call=bibliotek&id=32

Memeliz i vinterskrud 22år...
Memeliz i sommarskrud 22 år

2 kommentarer:

 1. Vad gör man om alla temperaturer under +20°C känns kallt?

  SvaraRadera
 2. Henry, äter ännu mer antar jag.
  Min praktiska tillämpning på hästarna är nog att fortsätta ge samma giva när det är kallt och hoppas dom förbränner lite extra av sitt fett.
  Gäller alltså inte mig själv.

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad...